17 juni 2024

Kennis beklijft pas écht door ervaring

Heb jij weleens aan iemand uitgelegd wat sneeuw is? Dat kun je op allerlei manieren doen, maar die ander zal het pas écht snappen wanneer hij met zijn blote voeten in de sneeuw heeft gestaan, de vlokken met zijn tong probeerde op te vangen en met zijn handen de losse sneeuwvlokken tot een mooie, ronde sneeuwbal heeft gevormd. Want juist díé ervaring doet hem begrijpen wat sneeuw is. Op een veel betere manier dan hoe jij het hem hebt verteld of laten lezen.

Vol en overprikkeld hoofd

Eigenlijk geldt dat ook voor de kennis die jij tot je neemt via internet, boeken of blogs. We bevinden ons nu eenmaal in een tijdperk waarin veel informatie aanwezig is. We hebben zelfs de illusie dat kennis alles is. Al die feiten en theorieën slaan we op in ons hoofd, maar we voelen het niet echt. En je hoofd raakt alleen maar voller en overprikkeld.

Ervaring maakt kennis veel duidelijker

Dat probeer je misschien op te lossen door boeken te lezen over het tot rust brengen van je lijf en zenuwstelsel. Met je hoofd snap je wat er staat, maar het blijkt ontzettend lastig om dat in de praktijk toe te passen. Om het te voelen en te ervaren en ervoor te zorgen dat je hele systeem het snapt. Want alleen dan komt er echt verandering. Anders is het slechts een ‘oh ja’ na het lezen van een boek en vervolgens doe je weer wat je altijd deed. Weten betekent namelijk nog niet dat je het goed kunt toepassen. Het is juist de ervaring die het helemaal duidelijk maakt.

Volg de online training ‘Van Stress naar Rust’

Uit onderzoek blijkt dat als je leert met je hoofd dit 25% van je kennis gaat zijn. Als je ook leert met wat je voelt en ervaart – of dat nu aangename of onaangename gevoelens zijn – gaat dat 75% van je kennis zijn. Het heeft dus veel waarde om je gevoel ook in te zetten bij meer leren. Om dat te leren, heb je goede begeleiding en oefening nodig, zodat je ook weet op welke momenten welke oefeningen voor jou werken en hoe je ze het beste kunt toepassen. In mijn online training ‘Van Stress naar Rust’ ga ik je hierin begeleiden.

Ontspanning, rust en balans

Door met jezelf in contact te komen, sta je ook weer (meer) open voor contact met de mensen om je heen. Er ontstaat weer verbinding tussen je hoofd en lijf. Je krijgt weer opties en neemt het stuur weer zelf in handen. Deze training is dé ingang naar ontspanning, rust en balans.

Gratis e-book

Wil je meer informatie? Lees dan alvast mijn gratis e-book over het verschil tussen denken en voelen. Ik wil je graag helpen om weer rust in je hoofd te krijgen. Met behulp van een groepstraining, online training of individuele therapie of coaching. Neem gerust contact op voor een kennismakingsgesprek.