22 augustus 2024

Waarom kost het zoveel moeite om te vertragen?

Al tientallen jaren leven we een jachtig bestaan. In het liedje dat Herman van Veen in 1979 uitbracht, zong hij er al over: ‘Opzij, opzij, opzij; maak plaats, maak plaats, maak plaats; wij hebben ongelofelijke haast.’ We leven in een cultuur die aanzet tot sneller en nóg meer doen. De culturele druk daarin is hoog: met hard werken bereik je meer. Eigenlijk staan we altijd ‘aan’ en vergeten we ons lichaam te laten herstellen. Met alle gevolgen van dien. Waarom kost het ons zoveel moeite om te vertragen?

Stress-activatie

Je stress-activatie, die dag in dag uit je leven beheerst, is je overlevingsstrategie geworden. Dat voelt op een bepaalde manier ook wel lekker. Het is wie je bent. Alhoewel het woord ‘stress’ een negatieve lading heeft, is het van oorsprong juist een heel nuttig mechanisme. Je hartslag en ademhaling versnellen, er stroomt zuurstofrijk bloed naar je spieren, hart en hersenen en er komt adrenaline vrij die brandstof levert voor je spieren. Dat stelt je in staat om alert en snel te reageren wanneer dat nodig is.

Langetermijnstrategie

En daar is niks mis mee, als je daarna je zenuwstelsel en je lichaam maar weer in de gelegenheid stelt te herstellen van die overlevingsstrategie. Stress op de korte termijn is dus niet erg, maar het is bij velen een langetermijnstrategie geworden. Het lukt je dan niet meer om te vertragen.

Over grenzen heen

Komt er even een dipje in je energie? Dan voed je die kunstmatig met cafeïne, een energiedrankje of suikers. Je zit helemaal vast in dat ‘aan’ staan en gaat steeds verder over je grenzen heen. Aan het eind van de dag kun je alleen nog maar ‘relaxen’ met alcohol, tv kijken of het bijwerken van je socials. Je bent je niet bewust dat je daarmee nog steeds ‘aan’ staat.

Vertragen

Nog steeds is er die ‘stress’ terwijl dat eigenlijk een soort sprintsysteem is, dat je gebruikt om een marathon te lopen. Dat is slopend voor je lijf en kan op den duur allerlei klachten geven. Je zit alleen nog maar in je hoofd, en bent het verleerd om te voelen. Laat staan dat je nog weet hoe je moet vertragen.

Reflectievragen

Wees eens eerlijk, ben jij nog in staat om te vertragen? Stel jezelf maar eens de volgende vragen:

Meld je aan

Door te vertragen, kom je weer in contact met je eigen zenuwstelsel en je innerlijke veerkracht, en kom je uit op meer rust en ontspanning. Het gaat om bewustzijn creëren: wat ben je eigenlijk aan het doen? Mijn gratis e-book kan je helpen om meer bij je lijf te komen. Vind je het toch lastig om het in je eentje te doen? Meld je dan aan voor mijn online reset ‘Herstel en rust in je zenuwstelsel’ die van 23 tot en met 26 september plaatsvindt of één van mijn groepstrainingen die ik zowel fysiek als online geef.