23 juni 2020

Weet jij het verschil tussen denken en voelen

Weet jij het verschil tussen denken en voelen?

Kun jij het onderscheid maken tussen denken en voelen? Tegenwoordig leren we steeds meer om vanuit ons hoofd te leven en de rest van het lichaam te negeren. We gaan laat naar bed, ook al zijn we moe, gaan alsmaar door terwijl onze spieren schreeuwen om ontspanning, of stoppen onszelf vol met de verkeerde voeding.

Het contact met ons gevoel is verbroken, waardoor we niet meer opmerken wanneer ons lichaam iets wil zeggen. Maroesja Grabijn leert je weer te vertrouwen op wat je lichaam te vertellen heeft.

Tijden van spanning

Vanuit ons hoofd geven we het lichaam de hele dag door opdrachten. Zeker in tijden van spanning draait je hoofd overuren. Je piekert, raakt in paniek en probeert oplossingen te vinden. Ook het lichaam ervaart deze spanning, maar wordt vaak overstemd. Klachten in het lijf, die veroorzaakt worden door overmatig piekeren, worden dan genegeerd. Ondertussen betaalt je zenuwstelsel de prijs hiervan, met stress of ziekte als gevolg.

Grens bereikt

Hoewel we afhankelijk zijn van ons lichaam, geven we vaak geen gehoor aan deze fysieke vraag om aandacht. Je lichaam geeft voortdurend signalen af om je behoeften en grenzen aan te geven. Als moderne, gehaaste mensen zijn we geneigd om dit te negeren of symptomen te verhelpen door een pilletje te slikken. De oorzaak blijft zo verborgen en het probleem wordt in stand gehouden of juist verergerd. Door je gevoel te negeren, loop je waardevolle informatie over jezelf mis. Je blijft dan vaak toegeven aan externe druk en loopt jezelf uiteindelijk voorbij.

Denken dat je voelt

Steeds vaker koppelen we onze gevoelens aan gedachten. Je hoofd speelt vaak de baas in je lichaam, het pretendeert soms zelfs te weten hoe je je voelt. Maar hoe je denkt dat je je voelt, is niet hetzelfde als daadwerkelijk voelen. Voelen gebeurt niet in je hoofd, maar in het lichaam en spreekt een andere taal, waardoor je op een andere manier dient te luisteren. Vaak vergeten we hoe het is om echt naar ons lichaam te luisteren en fysieke reacties te waarnemen. Dit kan komen doordat de balans door stress of overbelasting verstoord is geraakt. Je hoofd is dan zo onrustig, dat je niet meer bij je gevoel kunt komen.

Balans herstellen

Om deze balans te herstellen, is het van belang je aandacht meer te verplaatsen naar je lichaam en je innerlijke gewaarwording. Welke sensaties vinden hier plaats? Voel je ergens pijn, zitten er spanningen in je schouders of heb je een onrustige ademhaling? Hieruit kun je allerlei aanwijzingen halen. Je wordt zo bewuster van positieve en negatieve invloeden op je stemmingen en gevoelens en hoe je hiermee omgaat. De samenwerking tussen je gevoel en verstand wordt versterkt, waardoor je beter tot oplossingen kunt komen en het lichaam zich beter kan herstellen.

Meer weten?

Wil je ook meer ontspanning en balans in je leven ervaren? In het gratis ebook ‘Het verschil tussen DENKEN en VOELEN’ geeft Maroesja Grabijn praktische tips die je in het dagelijks leven kunt toepassen om in contact te komen met je lichaam. Door de wijsheid van het hele lichaam te leren gebruiken, krijg je meer rust en duidelijkheid over wat er speelt. Je leert je gevoel volgen als gids, leert luisteren naar de taal van je eigen lichaam en krijgt zo meer inzicht in je gezondheid, welzijn en draagkracht.