18 april 2018

10 Tips om te blijven zitten waar je zit

10 Tips om te blijven zitten waar je zit

Lukt het jou om elke dag weer te mediteren? Jezelf te motiveren om toch weer het meditatiekussen op te zoeken of de loopmeditatie toe te passen? Het blijkt niet altijd even makkelijk te zijn. 

 

Terwijl als je regelmatig mediteer je ervaren hebt hoeveel het je kan opleveren. Van meer rust tot helderder zijn. Minder piekeren en betere keuzes maken. Ook de wetenschap laat ons steeds vaker zien hoe meditatie bijvoorbeeld de processen in je hersenen zichtbaar veranderd. En niet na pas jaren mediteren, maar al na een aantal dagen zijn de eerste veranderingen zichtbaar op de hersenscans. Deze resultaten zijn helaas dan nog niet blijvend, daarvoor is het toch nodig om het mediteren tot een dagelijkse discipline te maken.

 

Dus hoe zorg je er nu voor dat je een ritme en regelmaat in je meditatie krijgt en dit kan vasthouden?

1. Bouw het op

Het heeft geen zin om gelijk een uur te gaan mediteren. Handiger is het om te starten met 5 of 10 minuten en dit in de loop der tijd langzaam op te bouwen naar dagelijks 15, 20 tot 45 minuten. Begin je namelijk te snel met teveel tijd dan lukt het niet om de discipline op te brengen. Terwijl je met een korte tijd het makkelijker kunt opbrengen om dit in je dagelijks leven tot een vast patroon te maken.

2. Kies een vaste tijd

Een vaste tijd of een vast moment op de dag helpen je om niet continu met jezelf in discussie te zijn over wanneer je gaat zitten. Je hebt dan geen excuus meer om iets uit te stellen. Net als tandenpoetsen, de hond uitlaten, je eten koken wordt mediteren een ritueel wat je kan doen zonder daar veel mentale of emotionele energie aan te verspillen.

3. Creëer een vaste plek

Het is zoveel makkelijker als je een plek in huis hebt die ingericht is voor je meditatie. Misschien alleen een meditatiekussen of uitgebreid met kaarsjes, inspirerende afbeeldingen of teksten. Ingericht zoals het voor jou past. Je lichaam krijgt al een soort Pavlov effect als je dan naar je meditatieplek gaat, wat dan al kan helpen om iets rustiger te zijn. Het scheelt je in ieder geval veel gedoe om elke keer opnieuw je plek in te richten.

4. Mediteer samen

Mediteren met meer mensen helpt je in je discipline. Daarnaast kan de groepsenergie ook helpen in je meditatie proces. Ook kan een meditatieleraar je inspireren, motiveren en je vragen beantwoorden. Dit helpt bij je persoonlijke ontwikkeling in de meditatie. Gelukkig zijn er tegenwoordig naast wekelijkse meditatiegroepen ook online mogelijkheden. Zelf bied ik naast de wekelijkse lessen ook een Facebook groep aan waarin ik en de groep je kan steunen en inspireren.

5. Houd de vruchten voor ogen

Wat is je lange termijn doel. Schrijf dit op voor jezelf. En schrijf daar bij tijd en wijle ook bij welke positieve effecten je beoefening op je heeft. Op de momenten dat je motivatie minder is kan je dit teruglezen. Dit zorgt er dan vaak voor dat je snel weer met enthousiasme en motivatie verder gaat. Het helpt om het vlammetje van je verlangen te laten branden.

6. Zonder pijn geen vooruitgang

Iedereen weet dat als je in de sportschool traint dat je (lichte) spierpijn kunt krijgen en dat dit juist goed is. De aandacht spier die je traint op het meditatiekussen kan soms ook voor pijn zorgen. Mediteren vraagt tijd en moeite, maar zonder deze inzet kom je ook niet bij de waardevolle vruchten van de meditatie uit. We noemen het niet voor niets meditatie be-oefening. Blijven oefenen om deze aandacht spier te trainen.

7. Maak je weerstand je bondgenoot


Gebruik je weerstand voor je in plaats van dat deze zo groot wordt dat het je overspoeld. Op het moment dat je weerstand voelt opkomen, ga dan gelijk zitten. Je zult merken dat het dan veel makkelijker gaat dan als je langer wacht. Je weerstand wordt dan je startsein om te gaan zitten.

8. Mediteer


Van mediteren krijg je meer discipline om te mediteren. Het blijven mediteren haalt je namelijk elke keer uit je comfort zone, wetende dat je dit aankunt. En dat je er na afloopt baat bij hebt, want mediteren werkt ook door buiten het meditatiekussen. Ook daar zal je wilskracht, discipline, aandacht en helderheid toenemen.

9. Je bespaart tijd

Mediteren bespaart je tijd, want na een meditatie in de ochtend zal je doelgerichter en effectiever de dag in gaan. En meditatie in de avond maakt dat je sneller en dieper slaapt. Dus wil je meer kunnen doen in een dag? Ga meer mediteren.

10. Beloon jezelf

Meditatie zelf brengt je al veel. Maar soms kan een beetje extra motivatie geen kwaad. Dus beloon jezelf met iets leuks of lekkers als het je gelukt is om een week dagelijks te mediteren. Of als je de 30 dagen grens voorbij bent of als je een half jaar elke dag hebt gezeten. Deze extraatjes helpen je vooruit totdat je het dagelijks mediteren tot een gewoonte hebt gemaakt die je niet meer kwijt wilt raken.

 

Hebben deze tips je nog niet overtuigd? Kijk ook eens bij de 7 excuses om niet te mediteren.