26 juli 2017

7 Excuses om niet te mediteren

7 Excuses om niet te mediteren

Je zit niet lekker in je vel en je wilt je meer ontspannen. Je wilt wel iets veranderen in je leven, zoals meer tijd voor jezelf nemen. Vroeg of laat kom je dan vaak uit bij meditatie. Het feit dat het wetenschappelijk is bewezen dat regelmatig mediteren goed voor je is kan helpen om je het laatste stapje te laten zetten. Toch komt het er dan niet altijd van.

De neiging om excuses te bedenken, uitstel te verzinnen en andere prioriteiten te stellen is altijd aanwezig. Zelfs als je je bewust bent van de voordelen van meditatie, dan bombardeert je geest je nog op ontelbare manieren met redenen waarom het op dit moment voor jou niks is.

Excuus #1: Ik heb het te druk om te mediteren

Meditatie is juist ook voor mensen die het druk hebben. De dag wordt gevuld met activiteiten, moetjes, vergaderingen en eisen. Er is nauwelijks tijd om te gaan zitten om te eten, laat staan voor even te zitten in de stilte van een meditatie. In die drukte om meer en meer te doen wordt onze geest verstrooid en verdeeld. Ons verstand probeert sneller te denken, want er moet nog zoveel gebeuren.

Als je het druk hebt is het juist handig om meer te mediteren, omdat meditatie je productiviteit kan verhogen. Het is namelijk de ervaring van tijd die veranderd. Het is niet de tijd zelf die minder wordt. Hoe meer verstrooid en versneld de geest is, des te meer het lijkt of de tijd door je vingers glipt. Door middel van meditatie leert de geest zich te vertragen. Als dat gebeurt voel je de tijdsdruk verminderen.

Je kunt je beter concentreren. Je zal meer activiteiten in minder tijd kunnen doen. Wanneer je energie hoog is, is je focus scherp, ben je helderder en kun je meer in minder tijd doen. Perfect dus als je het druk hebt. Je zult je energiek voelen waardoor je meer geniet. Wist je dat slechts elke dag 20 minuten mediteren dit allemaal voor je kan doen?

Excuus #2: Mijn hoofd komt niet tot rust

Meditatie is niet zozeer over het hebben van geen gedachten, maar over de vorming van een andere relatie met hen. Als we vriendelijker zijn voor onze gedachten, zijn ze vriendelijker voor ons. Als je aan de gemiddelde persoon op straat vraagt, ”Is het meestal druk of rustig in je hoofd?” Dan zullen de meesten zeggen “meestal rustig”. Maar eenmaal op een meditatiekussen ontdekken de meeste mensen na een paar minuten hoe lawaaierig het in hun hoofd is.

Met gemiddeld één gedachte per seconde, gaat het denken de hele dag door. Het is niet de meditatie die deze drukke gedachtenstroom creëert. Dit is wat er altijd al is, maar de meditatie laat het je meer zien. Het is juist een positief teken, want je bent je bewust geworden van je gedachten. Dit is de eerste stap. Je moet je eerst bewust worden van wat er speelt, voordat je namelijk iets kunt veranderen. Stilleggen van je gedachten hoeft dus helemaal niet. Maar je kunt je gedachten wel “kalmeren” en de gaten tussen gedachten door de rust groter maken. Dat is een kwestie van leren… en daar moet je het de tijd voor geven.

Door te blijven oefenen kan je gaan zien welke patronen en reacties de gedachten oproepen. Door je hier nu bewust van te worden reageer je niet meer op de automatische piloot, maar kan je bewust kiezen waar je wat mee wilt doen.

Excuus #3: Meditatie is egocentrisch

Meditatie is echter het tegenovergestelde. Meditatie gaat over jezelf veel minder serieus nemen en de zaken wat lichter op te vatten. En in het proces je openstellen voor een voller en creatief leven. Mediteren brengt alles wat er omgaat in je hoofd aan het licht en maakt het duidelijker hoe je over jezelf denkt. Je ego wordt minder belangrijk en je kan met meer mildheid en compassie kijken naar jezelf en de ander. De mensen om je heen zullen je dankbaar zijn. Door te leren je eigen emoties beter te herkennen, en die van anderen, zal je gemakkelijker een blijvende harmonie in relaties ervaren.

Excuus #4: Meditatie is zweverig

Vaak is dit gebaseerd op angst voor het onbekende en het gegeven dat het soms nog een zweverig imago heeft en men daarmee niet geassocieerd wil worden. De meest uiteenlopende mensen, in alle rangen, standen en beroepen mediteren.

Meditatie is juist het tegenovergestelde van zweverig zijn, want je bent met je aandacht in het hier en nu, met beide benen op de grond. Het helpt om je gedachten te ordenen en de juiste keuzes te maken. Het is vooral heel effectief en toepasbaar, gebaseerd op oefenen en resultaten. Je meditatie beoefening kan je daarom zien als een laboratorium setting waarin je oefent en ziet hoe processen bij jou in jouw systeem gaan. Op deze manier is meditatie meer een wetenschappelijk experiment dan een zweverige oefening. Mensen voeren deze meditatie experimenten al duizenden jaren uit, met betrouwbare resultaten. Je hoeft alleen de richtlijnen te volgen.

Excuus #5: Meditatie is saai

Een activiteit die betrekking heeft op niets doen klinkt niet bijzonder aantrekkelijk. Verveling lijkt dan de grootste vijand te zijn. Maar meditatie is aandacht hebben voor wat zich nu op dit moment afspeelt. Verveeld zijn is een symptoom van geen aandacht hebben.

Als je iets je volle aandacht geeft, wordt het heel interessant. Je begint dingen te ontdekken die je van te voren nog nooit hebt opgemerkt. Nieuwe ideeën ontstaan zomaar uit het niets en dat geeft een voldaan en vrolijk gevoel. Door je te verdiepen in zoiets saais als alleen maar in en uitademen ontstaat er op een dieper niveau een nieuwe manier van waarnemen. Vaak kunnen we tijden aandacht hebben voor de golven van de zee, de stroom in de rivier of de beweging van de vlammen in het haardvuur. Zo kan je ook aandacht hebben voor de continu veranderende ervaring van de adem, de sensaties in en om het lichaam en de gedachtestroom.

Excuus #6: Ochtendmeditatie is te vroeg, voor avondmeditatie ben ik te moe

Als je ’s ochtends mediteert, ga je de rest van de dag doelgerichter en effectiever te werk. De tijd die je in meditatie investeert, win je dubbel en dwars terug. Als je in de avond mediteert ga je rustiger en meer uitgerust de nacht in.

Meditatie vervangt slaap niet, maar complimenteert het. De rust die je kunt vinden in 20 minuten meditatie is dieper dan de diepste slaap. Het verbetert ook de kwaliteit van de slaap en helpt slaapstoornissen te overwinnen.

Slaap is niet alleen ontspanning voor acht uur per dag, het is essentieel voor ons cognitief functioneren. Meditatie geeft je allerlei voordelen, zoals een verbeterde REM-slaap en verhoogde niveaus van melatonine.

Het blijkt zelfs dat het kan helpen bij serieuze slaapproblemen. Onderzoekers voerden een onderzoek uit om te zien of mindfulness-meditatie ten goede zou komen aan mensen die worstelen met chronische slapeloosheid. Na acht weken hadden degenen in de meditatietraining minder totale waaktijd gedurende de nacht, waren ze meer ontspannen voordat ze naar bed gingen en verminderde de ernst van hun slaapproblemen. Plus, in een vervolgstudie zes maanden later, hadden de slapeloosheid-lijders een betere slaapkwaliteit.

Excuus #7: Ik kan niet stilzitten

Het is prima om te bewegen. Meditatie is een proces dat zich in de loop van de tijd ontwikkelt. Niemand begint met mediteren zittend als een standbeeld. Het is niet zo dat je het denken pas stil krijgt als je volmaakt stilzitten, liefst in een onnatuurlijke houding. Maar alleen als het lichaam ontspant, ontspant de geest.

Het idee is dat we niet proberen stil te zitten, maar ons door meditatie vanzelf laten stil zetten. Elke keer wat meer, ongemerkt en natuurlijk. Krab als je jeuk krijgt, maar ga daarna terug naar de meditatie. Laat niets een excuus worden om te stoppen. Onrust is ook onderdeel van de meditatie. Het is niet alleen maar rust en stilte. Meditatie is leren om oordeelloos aanwezig zijn tussen de stilte aan de ene kant en de activiteit aan de andere: opkomende gedachten, jeukende tenen, geluiden. De stilte tussen de actieve momenten wordt vanzelf langer.

Als je gemotiveerd bent om meer in balans te komen en ontspanning in jezelf te vinden, dan is meditatie ook voor jou een geweldige tool.