Trauma Sensitieve Yoga

Luisteren naar je lichaam staat in elke yogales centraal, maar wat als je dat moeilijk vind?
Wat als je last hebt van een trauma, stress of dat je overprikkeld bent.

Trauma sensitieve yoga (TSY) is een veilige en ondersteunende vorm van yoga die jou kan helpen de lichamelijke en mentale spanning die zijn ontstaan door een trauma te verwerken. Samen gaan we op zoek naar oefeningen die jou helpen de controle terug te krijgen over je lichaam en je denken.

Trauma veroorzaakt vaak een disbalans in het zenuwstelsel. Het kan voelen alsof je alleen nog maar een ‘aan’ knop hebt en niet meer weet hoe je jezelf op ‘uit’ kunt zetten. Ontspannen en lekker slapen lukt dan vaak niet of nauwelijks. TSY is er op gericht het deel van je zenuwstelsel dat je helpt tot rust te komen weer te activeren. Verwacht dus geen intense houdingen of complexe series, maar hele simpele houdingen waarbij je stap voor stap gaat luisteren naar je lichaam.

Voor wie

Deze yogavorm is in Amerika ontwikkeld, als klinische ondersteuning voor mensen die te maken hebben met complex trauma. Maar ook voor mensen met stress- en angstklachten of bijvoorbeeld overmatige gevoeligheid kan het zeer veel toegevoegde waarde hebben. Het is geschikt voor mensen die werken met het lichaam en bewustwording, om welke reden dan ook als niet prettig ervaren, maar het wel graag zouden willen. De lessen zijn erop gericht om je langzaam (weer) bewust maken van het lichaam. Het is een hele rustige, uitnodigende en versterkende vorm van (hatha)yoga waarbij niet gecorrigeerd wordt.

Het effect

Je kunt gaan ervaren dat je, door dit toenemende lichaamsbewustzijn, meer invloed op je welzijn hebt en dat je zo een gevoel van veiligheid in jezelf kan vinden. Je kunt weer meer een gevoel van heelheid en levendigheid ervaren. Wat er is gebeurd kan niet veranderd worden, maar in deze sessies kunnen we wel de impact hiervan op je lichaam, geest en ziel verminderen. Voelen wat je voelt, in contact komen met je eigen lichaam en je zenuwstelsel tot rust brengen.

Wanneer

Als (preventieve) ondersteuning bij; burn out, stress, PTSS, (complexe, ontwikkelings-) trauma, angsten, paniekstoornissen, depressie en slaapproblemen.

De drie pijlers

  • Interoceptie: dit betekent het opnieuw leren voelen van je lichaam op een heel concrete manier; dit voelen maakt het mogelijk om geleidelijk aan de interne triggers te verwerken en in verbinding te komen met het lichaam zonder overspoeld te raken of te dissociëren. Het is niet de herinnering aan het trauma (als die al aanwezig is) die belangrijk is, wel het stap voor stap voelen van de (soms oncomfortabele) sensaties die er NU zijn. Het is daarom belangrijk dat dit proces heel geleidelijk gebeurt en vanuit wat jij nu aankunt.

 

  • Eigen keuze: in trauma sensitieve yoga wordt je uitgenodigd om op een heel bewuste manier eigen keuzes te maken in elke asana of yogahouding, en dit zowel wat de houding betreft als in het luisteren.

 

  • Veiligheid: trauma ontstaat in onveilige relaties en trauma heelt in veilige relaties. Als therapeut bied ik jou een zo veilig mogelijk kader aan. Word je toch getriggerd, dan kijken we samen wat jouw route naar herstel kan zijn. Dit is een proces van leren kennen en leren vertrouwen, op een zo authentiek mogelijke manier. In het groepsproces kan ook de gedeelde authentieke ervaring zorgen voor veiligheid, doordat je gezien en gehoord wordt.

 

Individuele lessen

In een individuele sessie is er aandacht voor wat voor jou nodig en gewenst is. We forceren niets. In overleg bespreken we je wensen, eventuele blessures en worden er persoonlijke lessen voor je gemaakt.

. € 85,- per uur   BOEK NU een gratis kennismakingsgesprek

Groepslessen

Voor meer informatie over deze lessen vraag ik je eerst contact op te nemen, deze lessen staan (nog) niet in het reguliere rooster. Bij voldoende aanvraag zal ik deze inplannen. De lessen zullen uit kleine groepen van maximaal 5 personen bestaan, afhankelijk van de vraag en behoeften.   NEEM CONTACT OP

Praktische informatie

 • Een individuele TSY sessie duurt 60 minuten en bestaat uit yoga, meditaties, ervaringen en gesprekken.
 • In overleg bespreken we je wensen, eventuele blessures en worden er persoonlijke lessen voor je gemaakt.
 • Bij de pakketkorting wordt het gehele bedrag vooraf betaald.
 • Als de genoemde bedragen voor jou niet haalbaar zijn, maar je wilt toch graag gebruik maken van mijn diensten. Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Dan kunnen we in onderling overleg bekijken wat de mogelijkheden zijn.
 • Yogamatjes zijn aanwezig, maar als je het fijn vind kan je je eigen yogamat meenemen. Neem in ieder geval een eigen dekentje mee.
 • Wat je met me bespreekt is te allen tijde vertrouwelijk.
 • Kosteloos annuleren kan tot uiterlijk 36 uur voorafgaand aan de sessie. Mocht je je niet afmelden of te laat afmelden dan ben ik genoodzaakt het volledige bedrag in rekening te brengen.
 • Betalingen contant voldoen of per factuur, er is geen mogelijkheid tot mobiel betalen.
 • Op alle tarieven en bepalingen zijn de algemene voorwaarden van toepassing.