27 september 2015

Door pijn en ongemak heen

Ken je die momenten in je leven waarop je pijn en ongemak ervaart en dan van alles probeert om het maar niet te voelen? En ergens diep van binnen weet je dat deze techniek je eigenlijk niet helpt. Dat je jezelf hiermee eigenlijk in een valkuil laat lopen.

Het dagelijks leven

De afgelopen tijd ben ik zelf ook weer in deze valkuil gestapt. Mijn lichaam geeft door de fibromyalgie steeds meer pijnklachten. Het dagelijks leven is vol en druk met leuke en minder leuke activiteiten. Hierdoor is de tijd op de yogamat en het meditatiekussen beperkt. Er is een stemmetje in mijn hoofd wat roept dat hier ook niet altijd tijd voor is. “Yoga neemt te veel ruimte in als je agenda al zo vol zit. Maak eerst dit of dat nog af, ga eerst nog even daar heen.” Toch is er ook een dieper weten, wat gegroeid is door al vele jaren met yoga bezig te zijn, dat het tegenovergestelde waar is. Tijd op de yogamat geeft meer tijd in het dagelijks leven.

Op de yogamat

Dan sta ik op een ochtend op met een te pijnlijk lichaam. Niks van wat ik wil doen komt me uit de handen. Ondanks de protesten in mijn lichaam en ook zeker in mijn geest begeef ik me naar de yogamat. Alle afspraken met mijn to-do lijstjes moeten wachten. Zonder tijdafspraak met mezelf begeef ik me op weg mijn lichaam in. Ademhaling voor ademhaling. Langzaam en met aandacht beweeg ik mijn lichaam in de yogahoudingen. Het lichaam kraakt, doet pijn en protesteert. Mijn geest roept van alles om me van de mat af te krijgen. Toch is er iets in mij wat doorzet. En langzaam wordt het lichaam opgewarmd en komt er ruimte in mijn lichaam om de ademhaling dieper te voelen. Langzaam stroomt de energie meer door het lijf en wordt de pijn iets minder.

Tijd bestaat niet op de mat. Er is alleen het zijn met de in- en de uitademing en de beweging van het lichaam. Langzaam verstild de geest en komt ook daar ruimte om dieper te ervaren waar ik op dit moment nu eigenlijk ben. Te ervaren wat er nu te voelen is. Lucht die naar binnen gezogen wordt, een plop in het lichaam waardoor er iets stroomt en de pijn daarin mee glijd, een verzachting in het borstgebied waardoor er ruimte is te voelen welke emoties daar nu wonen. Steeds dieper daal ik af in mijn lichaam. Steeds dieper maak ik contact met dat wat er nu echt is.

Pijn, verdriet, gelukzaligheid, beweging, adem, opening, ongemak, verbondenheid.

Thuis in jezelf

Langzaam kom ik steeds meer thuis in mijn lichaam, in mezelf. Met een lichte glimlach rond mijn lippen en een ontspannen ademhaling stap ik vol kalmte na een tijdje de yogamat af. De pijn is minder, de verborgen emoties gezien en er is meer ruimte ontstaan. Alles wat er is krijgt aandacht en mag er zijn. Er is ook ruimte om door te gaan met alles van de to-do lijstjes. Meer in contact met mezelf verloopt de rest van de dag goed. Alles wat moest gebeuren wordt gedaan en er is zelfs nog tijd over om….

Tijd op de yogamat geeft meer tijd in het dagelijks leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *