23 april 2019

Ik wil meer luisteren naar mijn lichaam

Ik wil meer luisteren naar mijn lichaam

Dit is een zin die in veel intakegesprekken voorkomt. Ik wil graag meer luisteren naar wat mijn hele lichaam me vertelt. Of de omgekeerde versie ervan; ik ben alleen maar bezig met mijn hoofd.

Te gestrest, te moe en vaak is het niet meer duidelijk wat nu de beste actie is om te gaan doen. Het hoofd draait overuren en cirkeltjes. Terwijl het gevoel aanwezig is dat er een andere manier moet zijn.

Je lichaam wil je iets vertellen, je hoeft alleen maar te luisteren

Een andere route

Die andere manier die is er zeker. Door meer te luisteren naar de signalen van je lichaam krijg je een andere routekaart om bij antwoorden uit te komen. Samenwerkend met de wijsheid van je lichaam kan je soms veel sneller bij inzichten komen. Zo vaak weet het lichaam al eerder dan je hoofd dat je te moe, verdrietig of gestrest bent of dat je pijn hebt. En soms ook eerder dan dat je dit eigenlijk door wilt hebben. Hoe vaak duwen we iets niet weg, omdat het niet past, er nog iets af moet, of dat je bang bent voor wat er dan tevoorschijn komt.

Je hoofd krijgt een back-up

Het is niet zo dat het hoofd niet meer mee doet. Het is juist dat het team uitgebreid wordt met de sensaties die je in je lichaam voelt. Bewust van waar je adem zich afspeelt en hoe de adembeweging kan veranderen met wat je denkt en doet. Volgens de oosterse wijsheden is je hart je belangrijkste brein en daarna pas je hersenen. Ook spreekt men over de wijsheid van je buik. De uitspraken zoals de angst sloeg me om het hart of ik volg mijn buikgevoel zijn daar een mooi voorbeeld van.

Hoe doe je dit

Een eerste stap om weer wat meer een team te vormen met je lichaamswijsheid is om gedurende de dag eens een paar momenten te observeren waar je je adem voelt in je lichaam. Je kan als je hoofd overuren draait een momentje voelen hoe je voeten op de grond staan en je lichaam rust in de stoel of bank waarin je zit. Hoe je een kopje thee in je handen hebt, de warmte voelt en bewust een slok neemt. Even bewust te zijn waarom je eigenlijk je telefoon weer wilt pakken, wat voel je op dat moment. Door dit soort micro momentjes in te bouwen in de dag leer je weer wat uit je hoofd in je lichaam te komen.

Succes met jouw route vinden!

Heb je moeite bij het luisteren naar je lichaam en ervaren wat voor jou goed is? Meer rust in je hoofd ervaren en weten welke route hierin voor jou werkt? Neem contact met me op en dan plannen we een vrijblijvend intakegesprek in.