• Jezelf en je lichaam beter snappen
 • Weer in controle over je reacties
 • Sta weer zelf aan het stuur

Je bent een hoofd op pootjes

Je gedachten voelen als een maalende stroom die maar nooit echt uit gaat. Hoe heerlijk zou het zijn als je je weer eens echt rustig voelt en weer contact hebt met je gevoel en je lijf.

Tijdens Overwin de Chaos in je Hoofd gaan we de wijsheid van jouw lichaam gebruiken en leer je weer te voelen wat jij nodig hebt.

Rust zonder te stressen

Je weet dat je meer rust mag nemen. Of je kan alleen rust nemen omdat je te moe bent om jezelf in beweging te krijgen. Maar je voelt je daarna ook niet uitgerust.

Met simpele oefeningen leer ik je om te ontspannen en weer in je lijf te komen, zodat je weer echt uitrust.

Doei kort lontje

Dat korte lontje wat je ervaart dat je ineens uit je slof kan schieten tegen je partner, kind of collega om iets kleins… dat kan anders.

Door jezelf naar een staat van rust en ontspanning te brengen wordt het thuis en op je werk een stuk makkelijker en gezelliger.

Elke keer voelt het als één stap vooruit en twee achteruit. Je blijft
maar piekeren en ondertussen zitten je nek en schouders
muurvast. Ontspannen lukt je niet meer en je weet niet waar je
moet beginnen.

 • Je voelt je overbelast
 • Je ervaart dagelijks (te)veel spanning
 • Je bent het contact met je lijf verloren
 • Je weet niet meer waar je plezier en energie van krijgt
 • Je werkt alleen maar, of je bent te moe om jezelf ergens toe te zetten en hangt vooral op de bank

Stiekem ben je er jaloers op: Al die mensen die ‘s avonds heerlijk aan het relaxen zijn. Je hebt het gevoel dat je altijd bezig bent vanaf het moment dat je opstaat tot het moment dat je gaat slapen. Er is altijd wel iets wat je moet doen. Je staat altijd aan, en neemt al die extra klussen op je werk aan. Nee zeggen vind je moeilijk en je bent bang dat je collega’s je niet meer sociaal vinden.

Of soms is het ineens zó teveel dat je dagen alleen maar op de bank aan het Netflixen bent. Maar daar laad je ook niet van op. Sterker nog: je voelt je alleen maar vermoeider aan het einde van het weekend. Hoe je dan wel kunt opladen weet je eigenlijk ook niet.

Of je wisselt tussen beiden. En ga je van vol ‘aan’ staan naar vol ‘uit’ staan.

Je hebt het gevoel dat je vastzit en je wil weer vrijuit kunnen leven.

Voel je weer veilig in je eigen lichaam

 • Leer je overlevingsroutes kennen
 • Leer je triggers kennen
 • Werk met je zenuwstelsel samen om je patronen te veranderen
 • We werken lichaamsgericht met o.a. het Polyvagaal model en de Nervus Vagus
 • Ontdek jouw route naar ontspanning en veiligheid
 • Leer omgaan met de overlevingsroutes vecht, vlucht, bevries en pleasen
 • Simpele oefeningen die je altijd kunt toepassen
 • Maak weer echt connectie met je lichaam

Dat begrijp ik, toch werk je in de groepstraining heel veel met mij. Ik hou de groepen bewust heel klein zodat er veel persoonlijke aandacht is, zowel in de live groep als in de Zoomgroep. 

Tegelijkertijd heb je ook het voordeel van de groep en kan je heel veel van een groep leren. Zo kan de ander net die vragen stellen die jij ook wilde stellen, maar waar je geen woorden voor kon vinden.

Daarnaast zie je dat jij niet de enige bent die met bepaalde gevoelens en emoties worstelt. Waardoor je je veel minder alleen voelt.

In een veilige omgeving leer je samen met andere deelnemers omgaan met jouw reacties én die van de ander. Want onze lijven en zenuwstelsel reageren op elkaar. Daardoor ben je in de groep, op een veilige manier met mij als therapeut, erbij aan het oefenen met het dagelijks leven. Dat heb je niet in een 1:1 sessie met mij. Hierdoor is een groep super waardevol, want als je getriggerd wordt door een ander, kan ik je daar doorheen helpen. Zodat als het gebeurt als ik niet bij je ben, je weet wat je kan doen om jezelf weer tot rust te krijgen. 

Ook dat snap ik. Daarvoor ben ik er om je te helpen met het reguleren als je getriggerd wordt. In het dagelijks leven zijn groepen bijna niet te vermijden. Dus hoe fijn is het dat je in een veilige omgeving kunt oefenen met een kleine groep mensen? 

Ik hou de groepen bewust klein zodat er ruimte is voor het groepsproces. Zodat ik je echt kan begeleiden mocht je getriggerd worden. En het is veel veiliger dat je opgevangen wordt op het moment dat het gebeurt, dan dat het gebeurt als je alleen in de supermarkt bent. 

Ja, dat kan zeker. De online groep kun je in twee of drie termijnen betalen. De fysieke groep kun je in drie of zes termijnen betalen. Mocht je dat echt niet lukken en wil je wel heel graag meedoen, laat het me dan weten door te mailen. Dan kunnen we samen even kijken wat nodig is dat het wel voor je lukt.

Elke les krijg je een hand-out, en er zit herhaling in de lessen, want door iets meerdere keren te oefenen, leert je systeem het beter kennen. Dus het is helemaal niet erg als je een keer mist.

Ik snap dat het heel spannend is, maar op dit moment reageert je lijf sowieso op de situaties om je heen. Je schiet in de stress op je werk, of reageert met een kort lontje op je partner of kinderen. Het kan heel spannend en onwennig voelen om daarmee aan de slag te gaan.

Maar het is veel slimmer om te snappen wat er gebeurt in je lijf en waarom je zo reageert. Dan pas kan je beginnen met anders reageren. 

Dus de vraag die je jezelf mag stellen, hoe lang laat je jouw oude patronen en reacties nog aan het stuur staan? Of ben je klaar om zelf echt aan het stuur te staan? 

Het is heel belangrijk dat je ook gaat oefenen met de kennis en de oefeningen die je krijgt. Als de lessen elke week zouden zijn, dan is er onvoldoende ruimte om te oefenen.

Daarnaast wil ik jouw systeem de tijd geven om aan deze nieuwe manier van zijn te wennen. Als je heel lang vast hebt gezeten, dan wil je niet alles in één keer aanpakken, maar dat stap voor stap gaan doen. Zodat het ook echt een blijvende verandering wordt.

Daarom heb ik gekozen om de lessen om de week te doen zodat je ook tijd hebt om veel te oefenen en de kennis leren toe te passen. 

De inhoud van beide programma’s zijn in grote lijnen hetzelfde. Het grote verschil is dat je met de fysieke groep echt samen oefent in een ruimte en dat dit veel meer het echte leven imiteert. Je krijgt echt de ruimte om samen aan de slag te gaan en te oefenen met groepsdynamiek en de mogelijke triggers die daaruit voortkomen. 

Een rugzak vol tools

Je kunt het niet altijd voorkomen dat je in een vecht, vlucht, of bevriezen overlevingsroute komt, maar door het leren van gezonde patronen kun je jezelf sneller helpen en beter reguleren.

Daardoor zijn die situaties op je werk ineens niet meer zo zwaar of lastig meer, kun je makkelijker met je moeder omgaan zonder de druk te voelen dat je van alles moet, en heb je weer energie om met je kinderen te spelen. Zo kun je weer echt genieten van het leven.

Doordat je beter contact hebt met jezelf en je lijf kun je weer voelen waar jij blij van wordt. Waardoor je weer houvast in jezelf vindt en echt aan het stuur van je eigen leven staat.

Dit is waarom mensen kiezen voor Maroesja als lichaamsgericht trauma therapeut & coach:

13 jaar

Eigen coaching & therapie praktijk

6+ jaar

Gediplomeerd traumatherapeut

900+

Cliënten geholpen naar meer rust & ontspanning

Online groep

€267,-

Betaling in termijnen is mogelijk

De trainingen vinden plaats op
24 mei, 7 juni, 21 juni & 5 juli
van 9.00 – 11.30 uur

Deze trainingsdagen worden online gegeven via Zoom.

Er is ruimte voor max. 18 deelnemers

Fysieke groep

€467,-

Betaling in termijnen is mogelijk

De trainingen vinden plaats op
24 mei, 7 juni, 21 juni & 5 juli
van 13.00 – 15.30 uur

Deze trainingsdagen worden gegeven in de praktijk aan de Floris Versterstraat 2 in Leeuwarden.

Er is ruimte voor max. 10 deelnemers

Ik snap het: een groep kan heel spannend voelen.

Maar een groep kan ook heel krachtig zijn, je leert heel veel van elkaar. De ander kan net die vragen stellen die jij ook wilde stellen, maar waar je geen woorden voor kon vinden.

Je voelt je niet alleen, omdat je ziet dat jij niet de enige bent die met bepaalde gevoelens en emoties worstelt.

In een veilige omgeving leer je samen met andere deelnemers omgaan met jouw reacties en die van de ander. Waardoor dagelijkse situaties en uitdagingen fijner en makkelijker voelen.

In 3 stappen weer zelf aan het stuur

1

Kies jouw versie van Overwin de Chaos in je Hoofd (online of fysiek)

2

Leer onder begeleiding van mij samen met de groep wat jouw triggers zijn in verschillende situaties en hoe je daarmee anders om kunt gaan.

3

Krijg praktische tools die je je hele leven in kunt zetten

Werken met mijn zenuwstelsel was nodig. Door eerst te voelen en te ervaren hoe ik me voel om het dan te kunnen duiden aan de hand van een simpel plaatje (de ladder) zorgt ervoor dat ik het daarna ook kon herkennen bij mijzelf. Gevoelens van wanhoop, angst of juist veilig in het hier en nu te kunnen zijn, kon ik steeds beter voelen en mee omgaan. In de training maar juist ook daarbuiten. Eerst alleen, maar later ook in groepen of complexere situaties. Door bij mezelf na te gaan hoe ik mij voel, heb ik (sneller) meer begrip voor mijzelf en ervaar daardoor meer vrijheid en veiligheid.

Doordat ik mijzelf beter kan begrijpen en helpen, krijg ik ook meer inzicht in de mensen om mij heen. Dit zorgt ervoor dat ik meer begrip heb voor hun.

Victoria

Zo samen aan het werk gaan met mijn overlevingsroutes, triggers en mijn eigen lichaam geeft me heel erg veel houvast en helderheid. Het is fijn om de theorie te snappen en daarna ook te weten hoe ik dit in mijn leven kan gebruiken. Het geeft me naast houvast ook rust dat ik snap waarom ik reageer zoals ik reageer én dat ik er invloed op kan hebben. Maroesja weet heel goed hoe ze de theorie simpel kan maken met duidelijke voorbeelden uit de praktijk. Ook haar humor helpt enorm om zware momenten lichter te maken.

Chris

Een hele prettige, nuttige ervaring die mij een stuk verder geholpen heeft in het leven. Ik kan het veel mensen aanraden. Ik deel graag wat het mij gebracht heeft en voor andere een optie te geven hoe behulpzaam dit kan zijn. Ik heb nu meer zelfvertrouwen als dingen spannend zijn. Ik weet nou wat er gebeurt als er een paniekaanval komt of me niet goed voel en hoe ik hiermee om kan gaan of zelfs kan voorkomen. Relativeren en contact met mijn lichaam. Wat het mij gebracht heeft gun ik anderen ook zeker.

Mark

Wie is Maroesja?

Ik weet dat je graag op een fijne, zelfverzekerde manier door het leven wil gaan, vol energie. Het probleem is dat je vastgelopen bent waardoor je je gestrest voelt, in je hoofd en in je lijf. Daarvoor heb je kennis nodig over hoe jij je weer veilig kunt voelen in je lichaam.

Ik geloof dat iedereen het verdient om vrijuit te kunnen leven. Zelf weet ik hoe het is wanneer je lijf niet meewerkt. Dat is waarom ik al meer dan 13 jaar mijn eigen praktijk run als (gediplomeerd) lichaamsgericht traumatherapeut en coach.

Je kan de angst, paniek en stress achter je laten. In plaats daarvan voel je dat er weer keuzemogelijkheden zijn gekomen in jouw leven!

Download het E-book:

Het verschil tussen DENKEN en VOELEN

VIND JOUW WEG NAAR BALANS