8 oktober 2016

Raak weer bevriend met je lichaam

Raak weer bevriend met je lichaam

Je denkt je lichaam te kennen en dan is er opeens de (borst)kanker. Het treft je in elke vezel van je lichaam en haalt je uit balans. Je lichaam heeft je in de steek gelaten. Een tijd van herstel en verwerking van hoe je leven er ineens anders uitziet begint.

De diagnose kan een behoorlijke impact op je leven hebben en je kan overweldigd worden door een gevoel van onveiligheid. Je bent helemaal gericht op overleven en de heftige emoties die hierbij kunnen komen kijken veroorzaken zowel lichamelijke als geestelijke spanningen. Veel mensen verliezen het vertrouwen in hun lichaam en een fase vol twijfel start. Ontspannen blijkt dan niet eenvoudig, terwijl dit van groot belang kan zijn.

De weg lichter maken

Yoga en meditatie kunnen je niet genezen, maar kunnen je wel helpen in het proces van weer vertrouwen te krijgen in je lichaam. Er weer bevriend mee te raken. Het weer te leren kennen in het herstel- en verwerkingsproces, zowel tijdens als na de medische behandeling. Diepe ontspanning brengt je weer in contact met je lichaam en geeft je weer zelfvertrouwen.

Door de oefeningen ben ik me bewuster geworden van mezelf en leer ik meer stil te staan bij wat ik werkelijk wil.
– Carla –

Verbinding maken

Het woord yoga betekent verbinding of relatie. Deze relatie leg je met jezelf, je lichaam en de wereld om je heen. Je leert je open te stellen voor dat wat zich aandient. Yoga is meer dan je lichaam soepel maken. Het helpt je meer te ontspannen, kalm te worden en te ervaren wat er zich allemaal in je afspeelt. Het brengt je in een staat van ontspanning en helpt je in contact te komen met je emoties zoals verdriet en angst.

Yoga brengt mij meer rust en vertrouwen in mijn lichaam, in mijn bewegingsvrijheid,
het leert mij mijn ziekte accepteren en is een moment even voor mijzelf.

– Karina –

Vertrouwen vinden

Door via rustgevende oefeningen en speciale ademtechnieken contact te maken met wat jij nu voelt en ervaart kan je jezelf inspireren, motiveren en krijg je meer zelfvertrouwen. Je leert je grenzen te respecteren en te luisteren naar de signalen van je lichaam. Yoga is heel geschikt om weer contact en vertrouwen te krijgen met alle delen van je lichaam, juist ook daar waar de kanker het vertrouwen heeft weggehaald. Je kent weer je hele lichaam. Hierdoor kan je het zelfhelend vermogen van het lichaam enorm ondersteunen. Regelmatig yoga doen kan ook helpen om de pijn en het ongemak van een kanker behandeling te verminderen. Vaak ook omdat je hiermee het gevoel kan hebben een stukje van je herstel zelf in de hand te hebben.

Yoga kan je rust, zachtheid en vertrouwen geven.