28 augustus 2023

Sta je altijd ‘aan’? Volg deze tips!

In welke generatie val jij? Ben jij een babyboomer, Gen Z of val je onder de millennials? Wanneer je tussen de 1980 tot 2000 bent geboren, ben je een millennial, een generatie die het meest bekend is met het gevoel van altijd ‘aan’ staan.

Dat betekent natuurlijk niet dat andere generaties hier geen last van kunnen hebben. Ook jij verdient het om weer rust te vinden. In dit blogartikel vertel ik je hoe.

’Aan’ staan

Het gevoel van altijd ‘aan’ staan is misschien moeilijk te beschrijven, maar je herkent het vast wel: voortdurende spanning, gespannen kaken, opgetrokken schouders en geprikkeld zijn door simpele opmerkingen. Ook slapen kan een probleem zijn, omdat je systeem in alarmstand staat. Je lichaam bereidt zich voor op een bedreiging die er eigenlijk niet is, en dit maakt het moeilijk om in slaap te vallen.

Onbeantwoorde vragen en druk

Vooral millennials hebben vaak last van het constante ‘aan’ staan. Dit komt doordat je vaak gevangen zit in je hoofd, vol vragen zoals: “Wat als dit gebeurt? Wat als dat gebeurt? Wat wil ik eigenlijk?” Ook werkdruk en sociale media spelen hierbij een grote rol. FOMO (Fear of Missing Out) kan veel invloed hebben. Je voelt je verplicht om geen feest, verjaardag of werkborrel te missen en kunt moeilijk ‘nee’ zeggen. Dit legt veel druk op jezelf.

Zelfzorg

Om de aan-knop voor een keer uit te zetten, is zelfzorg nodig. Het draait allemaal om voelen. Als social media je FOMO geeft, is het niet realistisch om deze volledig te vermijden. Dat zou alleen maar meer stress veroorzaken door het missen van meldingen. Probeer in plaats daarvan te onderzoeken of je werkelijk naar al die feestjes en sociale verplichtingen moet gaan en alle ballen in de lucht moet houden. Soms is het prima om rustig op de bank te zitten of een strandwandeling te maken.

Niet denken, maar voelen

Bij altijd ‘aan’ staan ben je geneigd veel na te denken over hoe dingen zouden moeten zijn, wat je mist en wat anderen ervan zullen denken. Meer denken is niet de juiste oplossing, omdat je juist vastloopt in het denken. De weg naar oplossingen ligt in voelen en in contact komen met je lichaam. Observeer je omgeving, voel je lichaam en luister ernaar. Zo kom je weer met beide benen op de grond.

E-book

Wil je leren hoe je beter kunt voelen? In mijn gratis e-book behandel ik het verschil tussen denken en voelen, evenals oefeningen die je hierbij kunnen helpen. Je zult merken hoe je drukke leven en lichaam eindelijk weer meer kalmte kunnen ervaren.