25 april 2016

Thuis komen bij jezelf

Thuis komen bij jezelf

Vaak maken we van ons huis, onze eigen beschermde plek, een plek waarin we ons helemaal thuis voelen. Met creativiteit zorgen we binnen de mogelijkheden van het huis voor de inrichting. Ook de wereld, ook het leven, ook je lichaam is je thuis. Kan jij je echt thuis voelen bij jezelf? Thuis komen bij jezelf? Kan jij je daarin vertrouwt genoeg voelen om binnen de beperkingen van jouw leven je creativiteit te gebruiken om het leven je eigen kleur te geven?

Yoga kan je de rust, helderheid, uithoudingsvermogen, intuïtie en kracht geven die je helpen in het vormgeven van je leven. Jouw leven als bijdrage aan het grote leven als geheel. Yoga vergroot je creativiteit. En kan je in de stroom van creatie, in de flow, plaatsen vanuit een stevige basis.

Creativiteit wordt ook wel gezien als het leggen van nieuwe verbindingen tussen dat wat er al is. Dat is trouwens ook letterlijk wat er met yoga in je lichaam gebeurt. Er worden verbindingen in je lichaam en brein gemaakt en hersteld, die maken dat je meer in verbinding, in contact, gaat functioneren.

Yoga leert je ervaren wat er is. In contact met je lichaam leer je voelen wat er gebeurt en hoe het is met je lichaam, ademhaling en geest. Je voelt wat je kunt en waar je grenzen liggen, je leert de blokkades zien, voelen en ervaren, maar ook overstijgen.

Bij jezelf blijven

Als je nadenkt over je innerlijk, over thuis komen bij jezelf, dan kunnen er misschien gedachten opkomen zoals: “Hoe kom ik in contact met mijn bron, mijn diepste zelf, wanneer ik me zorgen maak om mijn kinderen” Of: “Hoe kan ik leven vanuit mijn innerlijke bron wanneer ik wordt overvallen door angst of door depressies?”

Veel mensen worden zo bezig gehouden door uiterlijke problemen dat ze zich daardoor uit evenwicht laten brengen. De indruk hebben dat ze met al hun kracht moeten vechten tegen levensbedreigende situaties. Ze hebben daarbij veel energie nodig, zoals een konijn dat staart naar een slang. Uit zichzelf zou het konijn gemakkelijk kunnen ontkomen aan de slang. Het is immers veel sneller, maar doordat het konijn zo gefixeerd is verliest het al zijn eigen kracht en wordt al zijn creativiteit verlamd. Zo is het ook met mensen die zo duidelijk en volledig gefixeerd zijn op uiterlijke omstandigheden waardoor ze hun innerlijke bron vergeten.

Yoga geeft contact met je basis

In de yogalessen werken we veel aan je fysieke basis. Het voelen van de contactvlakken van je lichaam met de grond, met de aarde. Als je echt kan voelen dat je gedragen wordt en je je helemaal kunt overgeven aan het gevoel van gedragen worden dan ontstaat er rust en ontspanning. Dan kan je ook met je aandacht meer naar binnen keren, thuis komen bij jezelf. En van daar uit meer ruimte hebben om naar je intuïtie te luisteren.

Aandacht geven aan delen van je lichaam die je soms vergeet. Bijvoorbeeld meer wonen met je aandacht in je rug, een vaak vergeten gebied van onszelf. Of ontdekken op welke plekken de ademhaling je lichaam bewoont. In het nieuwsgierig aanwezig zijn bij alles wat je voelt en ervaart, leer je steeds beter jezelf kennen. Kun je bevriend raken met het lichaam, met de ademhaling en de gedachten die langs komen. Kun je thuis komen bij jezelf.

In contact met jezelf, geaard en bezield, kun je groeien en bloeien.