28 augustus 2020

Vergroot je veerkracht met zelfzorg

Vergroot je veerkracht met zelfzorg

Zelfzorg is meer dan een bad, kaarsjes en een kop thee. Het is geen eenmalige actie die alles oplost, maar een routine die je continu toepast in je leven om in balans te blijven. Een soort dagelijks onderhoud van jezelf. Want hoe vaak schieten we niet tekort in onze eigen behoeften, omdat we onszelf in alle drukte vergeten of verliezen? Door je leven in te richten met genoeg aandacht voor jezelf, vergroot je je veerkracht.

Veerkracht vergroten


Veerkracht betekent niet dat je sterk en moedig moet zijn en alsmaar moet doorgaan. Het betekent vaak het tegenovergestelde. Om tijd te nemen voor je lichaam, luisteren naar je gevoel, te rusten en te herstellen. Veerkracht is een soort spier die je kunt trainen. Niet alleen op het gebied van gezondheid – door de behoeften van je lichaam beter te herkennen en tegemoet te komen – maar ook als het gaat om je werk, financiën, familie en relaties. 


Levensgebieden

Elk levensgebied houdt namelijk verband met elkaar. Wanneer je op professioneel gebied veel stress ervaart, schiet je al snel tekort in een andere behoefte. Je hebt bijvoorbeeld geen tijd of energie om een gezonde maaltijd te koken, genoeg te slapen of bewegen, met vrienden af te spreken of je leefomgeving netjes te houden. Heb je je geldzaken niet op orde, dan kun je misschien niet voorzien in bepaalde fysieke, psychologische of sociale behoeften.

Zelfzorg = zelfcompassie

Het is lastig om elk gebied van je leven te balanceren. Zelfzorg begint dan ook bij het vinden van een ritme dat bij jou past. Dit doe je door ruimte en tijd vrij te maken voor de dingen die belangrijk voor je zijn. Zelfzorg betekent namelijk dat je je bewust bent van je grenzen en deze ook bewaakt. Dat je compassie hebt voor jezelf, een stap terugdoet en nee durft te zeggen wanneer dit nodig is. Ook als je hierdoor iemand teleur moet stellen.

Aandacht verdelen

Wanneer je niet aan bepaalde behoefte toekomt, moet je soms compenseren. Bijvoorbeeld door je schermtijd te minimaliseren en deze tijd te steken in creatieve activiteiten of sport. Maak daarom een overzicht van hoe je je tijd besteed en zet vervolgens op een rijtje hoe je dit kunt veranderen. Je leven is pas in balans wanneer je zelfzorg uitoefent en je aandacht op de juiste manier verdeelt over alle acht levensgebieden.

Op jezelf bouwen

Met de online training Op jezelf bouwen leer je meer zelfcompassie en zelfrespect voor jezelf te hebben. Door meer inzicht te verkrijgen in de dingen waar je energie van krijgt, die belangrijk voor je zijn en die je nodig hebt, kun je je leven inrichten op een manier die jou voldoening geeft. Je krijgt handvatten om je zelfzorg te vergroten en weer de drijvende kracht achter je keuzes te zijn.

Over Maroesja Grabijn

Wil jij weer beter voor jezelf zorgen? Maroesja Grabijn doorloopt samen met jou de stappen om tot een plan te komen dat aanzet tot actie. Met praktische oefeningen, een activiteitenlijst, reflectieoefeningen en meditatie leer jij de nodige technieken en structuur om meer kalmte, rust, focus en kracht in je leven toe te laten. Zo bouw je meer veerkracht op in alle aspecten van je leven en ben je beter bestand tegen alle uitdagingen die er op je pad komen.