12 juli 2015

Yin yoga op en buiten de yoga mat

Yin yoga op en buiten de yoga mat

Yin yoga is een rustige én rustgevende yogastijl. Het wordt wel beschreven als ondraaglijk fijn of fijn ondraaglijk, maar vooral is het yoga wat iedereen kan doen. Yin yoga is een eenvoudige beoefening, heel eenvoudig … gewoon in een houding komen, stil worden en in de houding blijven… Maar voor wie deze eenvoudige beoefening heeft geprobeerd, die ontdekt snel dat “eenvoudig” niet altijd “gemakkelijk” betekent.

Wat is yin yoga

Yin yoga is een rustige vorm van yoga die op het eerste gezicht makkelijk lijkt, maar doordat je de houdingen lang aanhoudt (tussen de 2 en 5 min) kan de werking behoorlijk intensief zijn. Je houd de yogahoudingen langer aan vanuit ontspanning.

In tegenstelling tot andere yogavormen, waar je vaak ook vanuit spierspanning werkt. Door je spieren niet te spannen kunnen ook je bindweefsels en spieraanhechtingen zich ontspannen. De doorstroming in je lichaam wordt groter en verdiept zich.

Ontspannen

Leren te ontspannen in yogahoudingen helpt je om te voelen en te realiseren waar er diep van binnen spanning zit. Door op deze diepe lagen te ontspannen en de energie weer te voelen stromen worden je gewrichten weer soepeler. Voel je meer gemak en lichtheid in je lichaam en geest terug komen. Je leert bewust contact te maken met je lichaam en ademhaling. Hierdoor ontstaat er een verbinding met je bewustzijn. Je leert aanvoelen wat wel en niet bij jou past en waar je grenzen liggen.

Aandacht hebben

Yin yoga traint ons in de gewoonte om te vertragen, aandacht te hebben en te luisteren. Luisteren naar ons lichaam, onze geest, naar het rustgevende geluid van de adem. Het gaat hand in hand met de beoefening van mindfulness en helpt bij het fine-tunen van de verschillende vaardigheden die ons terug brengen naar het hier en nu.

Voordelen op de mat en erbuiten

Een van de vele voordelen van een regelmatige beoefening van elk type yoga is de manier waarop het je leven kan beïnvloeden buiten de mat. Het voordeel wat ik zelf voor het eerst merkte was de fysieke toestand van ontspanning na een yogales. Deze ontspannen toestand hielp me om gevoelens van stress te verminderen en om ’s nachts beter te slapen. Dit waren hulpmiddelen om me dag na dag terug te laten komen naar mijn yogamat, nu al vele jaren geleden.

Stel je voor dat je lichaam helemaal flexibel is en gezond. Dat je geest rustig en evenwichtig is. Dat je je energiek en gelukkig voelt. Het grootste geschenk dat je jezelf kan geven is de mogelijkheid om je eigen lichaam te kennen, je eigen hart, en je eigen geest, en de mogelijkheid om je eigen yoga beoefening te ontwikkelen.

Comfortabel met ongemak

Yin yoga gaat niet altijd over comfortabel zijn; het zal je juist vaak meenemen buiten je comfort zone. Een groot deel van het voordeel komt wanneer de geest aandringt om te vertrekken. Wanneer je voor een paar minuten in een soms ongemakkelijk asana zit is de constante herrie van de geest moeilijk te negeren. Wanneer het drama in ons hoofd een piek bereikt, als we echt uit de houding willen komen, dan is het opletten wat er gebeurt. Je kunt dan zien we wat onze verlangens en onze afkeer zijn. We beginnen te merken hoe we willen dat iets anders is dan wat er nu gebeurt.

In het dagelijks leven

Door middel van mijn yoga beoefening, heb ik geleerd om me goed te voelen in mijn lichaam, terwijl ik ongemakkelijke sensaties ervaar. Dit vertaalt zich in het dagelijks leven als de mogelijkheid om ongemakkelijke situaties te accepteren. Misschien is het een confrontatie met iemand, het omgaan met de gevolgen van de ziekte van een familielid of het meemaken van een grote levensverandering. Al deze situaties kunnen gevoelens van onbehagen oproepen.

Mindful zijn

Mindfulness vaardigheden die we ontwikkelen op de yoga mat zijn steeds gemakkelijker te vertalen in alle dagelijkse ervaringen. Wanneer we mentaal vastzitten in ons dagelijks drama (zorg, herkauwen, frustratie), kunnen we dit dezelfde soort aandacht geven als de sensaties in ons lichaam. Door gedachten en reacties te observeren en doelbewust hierbij te blijven tot ze weggaan.

Aandacht naar binnen

Een voordeel van een yin beoefening is de mogelijkheid om de aandacht mee naar binnen te nemen en de buitenwereld los te laten. Hierdoor kan je je verbinden met wat er gaande is onder de oppervlakte. Kan je de tijd nemen om de emoties die je ervaart in je lichaam op te merken. Ik heb geleerd dat door dit op een regelmatige basis te doen ik mij beter kan afstemmen op mijn gevoelens en emoties waardoor ik minder emotioneel reageer.

Mijn ervaring is dat het niet uitmaakt waar ik mee bezig ben, ik kan altijd stoppen en mij concentreren op mijn ademhaling en de manier waarop het voelt in mijn lichaam waardoor ik een pauze neem van de herrie in mijn gedachten.

Door te ontspannen in mijn geest, kan ik mijn lichaam ontspannen. Door te ontspannen in mijn lichaam, kan ik mijn geest ontspannen.