8 april 2015

Yoga is Google voor je lichaam

Yoga is Google voor je lichaam

Je lichaam is je grootste informatiebron. Daar voel je en daar ervaar je. Vaak ben je de verbinding hiermee (deels) kwijt geraakt. Als je geen internetverbinding meer hebt kun je niet met Google uitzoeken hoe iets zit. Zo kan je zonder lichaamsbewustzijn ook niet goed weten hoe het met je gaat.

Terwijl juist in deze tijd met zoveel drukte van activiteiten, social media, stress, werk en leuke dingen doen het heerlijk kan zijn om een moment in de week op de yogamat te staan. Even contact maken met je lichaam en je ademhaling. Leren luisteren naar je innerlijke stem. Soms ook gewoon even de accu weer opladen en tijd aan jezelf besteden.

Door regelmatig yoga te gaan doen werd het me duidelijk dat ik maar een deel van mijn vermogen gebruikte in deze wereld. Met vermogen bedoel ik kracht, uithoudingsvermogen, concentratie, flexibiliteit, gedachten en adem.

Sommige yoga houdingen zijn niet alleen fysiek een uitdaging, maar ook mentaal. Het maakt echt niet uit of je van nature een soepel lichaam hebt of niet. De yoga vraagt van je om met behulp van je adem zover te gaan in een beweging als jij kunt. Je leert luisteren naar de signalen die jouw lichaam afgeeft. Stress verdwijnt doordat je niet meer hoeft te presteren en de oefeningen afstemt op je eigen mogelijkheden.

Door het leren voelen van je grenzen, deze te respecteren, te verkennen en verder uit te bouwen leer je jezelf beter kennen en accepteren. De yoga brengt je weer in het nu, in contact met jezelf, steeds opnieuw. Als de verbinding eenmaal tot stand is gekomen heb je ongelimiteerd toegang tot de bron waar je antwoorden kan vinden op je vragen.

Buiten de yoga mat

De voordelen van yoga gaan verder dan de yogales zelf. Als je tijdens de oefeningen beter leert concentreren, zal je concentratie op je werk ook beter zijn. Als je geduld leert hebben in een houding, zal je ook geduldiger worden in je relaties. Als je tijdens de oefeningen vriendelijker wordt voor jezelf, zal je ook vriendelijker zijn tegen iedereen om je heen. De uiteindelijke kracht van yoga gaat verder dan wat de ogen kunnen zien.

De wereld is zoals jij hem ziet, vergroot dus je kennis door bewust aandacht te geven aan jezelf.

Google jezelf, stap op de yoga mat.