4 maart 2019

12 Tips voor snelle zelfzorg

12 Tips voor snelle zelfzorg

Simpel gezegd, zelfzorg is jezelf op de eerste plaats zetten en ervoor zorgen dat je alle noodzakelijke stappen neemt om je lichaam, geest en ziel te koesteren. Het klinkt makkelijk, toch? Ja zeker, maar je zou er versteld van staan hoeveel mensen nalaten om voor zichzelf te zorgen!

Als we geen zelfzorg doen, kan onze hele wereld worden beïnvloed. Ons evenwicht tussen werk en privé raakt uit balans, onze eetgewoonten zijn niet gezond, we voelen ons overdreven gestrest en overweldigd, ons gewicht bereikt ongezonde niveaus en we merken dat we elke beslissing die we nemen in twijfel trekken. Het is onmogelijk om je op deze manier gelukkig en evenwichtig te voelen!

Je hoeft je leven niet op zijn kop te zetten in de naam van zelfzorg. De sleutel is het opbouwen van gezonde, eenvoudige gewoonten – gewoontes die we hoe dan ook zouden moeten doen, en die we zelden beseffen dat we overslaan!

12 Snelle Zelfzorg Tips

Hier zijn enkele snelle zelfzorg tips die je kunt toevoegen aan je dagelijkse routine.

 1. Neem rust
  Neem een pauzes van je computer, telefoon of sociale media.
 2. Fris jezelf op
  Was je gezicht en handen of neem een douche als je kunt. Het geeft je energie en zal je wakker, schoon en fris maken.
 3. Slaap
  Zorg voor voldoende slaap en doe je best om een regelmatig slaapschema aan te houden.
 4. Beweeg
  Doe wat eenvoudige rek- en strekoefeningen om je bloed in beweging te krijgen. Het liefst ook gelijk in de ochtend als je uit je bed komt.
 5. Muziek
  Luister naar je favoriete muzieknummer. Of maak een playlist die bij je stemmingen passen.
 6. Ademen
  Adem bewust een paar keer in en uit. Wanneer je je gestrest of angstig voelt, wordt de ademhaling vaak erg oppervlakkig. Bewust ademen maakt dat je hele fysieke systeem weer wat kan ontspannen.
 7. Buiten
  Ga (even) naar buiten. Slechts een paar minuten buiten maakt een groot verschil, en als je wat diep ademhaalt, heb je een dubbele stap.
 8. Dans
  Gooi het volume omhoog en dans alsof niemand je ziet! Het is niet alleen leuk, het geeft je ook energie.
 9. Neem visuele rust
  Je hoeft niet te slapen om wat te rusten. Neem even de tijd en sluit gewoon je ogen. Je neemt de hele dag zoveel visuele stimulatie en informatie op, en het kan heerlijk voelen om je ogen even te laten rusten. Merk op hoe het voelt om je gezichtsveld een paar ogenblikken te “uitzetten”.
 10. Hydrateren
  Je hebt waarschijnlijk geen 8 glazen water nodig, maar kijk of je de hele dag door meer water kunt drinken. Voeg wat citroen of komkommer toe en doe net alsof je in de spa bent.
 11. Besteed aandacht aan je lichaam
  Welke voedingsmiddelen zorgen ervoor dat je je goed voelt en welke zorgen ervoor dat je je traag voelt? Welke activiteiten geven je energie en welke put je uit? Hoeveel invloed heeft je slaap op je humeur? Bestudeer je gewoonten, en noteer wat werkt, en wat niet.
 12. Geef jezelf toestemming
  Voel je nooit schuldig voor het zorgen voor jezelf. Je bent een belangrijk persoon en je moet jezelf op die manier behandelen!

Nog één ding: zorg dat zelfzorg een routine is in je leven. Het is niet bedoeld als een eenmalige actie. Het is bedoeld als een consistente activiteit, om je te helpen je beste zelf te zijn.

Omdat er veel te schrijven is over zelfzorg heb ik een drieluik gemaakt hierover. Lees ook de andere blogs hierover:
Zelfzorg, is dat egoïstisch?
8 Levensgebieden van zelfzorg

En wil je ondersteuning bij je eigen proces van meer zelfzorg? In de online training OP JEZELF BOUWEN, om je zelfzorg te vergroten en te zorgen voor meer veerkracht en balans in je leven help ik je hierbij met tips, praktische oefeningen en informatie.