13 april 2022

7 tools voor het omarmen en ondersteunen van verandering

Er zijn meerdere routes om je te helpen wanneer je het gevoel hebt vast te zitten en bang bent voor verandering. Vaak is er veranderingen nodig in onze relaties, werkleven en/of je dagelijkse gewoonten. Onze hersenen kiezen graag de bekende route boven de onbekende route. Daarom hebben we hulpmiddelen nodig om ons te ondersteunen bij het toepassen van de veranderingen die we in ons leven willen aanbrengen.

1.     Laat zelfkritiek los

Wanneer je innerlijke criticus opduikt, maak je gebruik van iets belangrijks. Zelfkritiek is alleen geen energie die verandering ondersteunt. Vaak is het een overlevingsroute die je ooit heeft beschermd, maar nu (positieve) veranderingen tegenhoudt. Neem daarom de tijd om dit patroon te veranderen: observeer wat je innerlijke criticus zegt, stop het zonder oordeel, bedank het voor de bescherming en vraag om ruimte om een andere route uit te mogen proberen. Geef jezelf in plaats daarvan bevestigende en positieve uitspraken.

2.     Ongemak is nieuwigheid

Realiseer je dat weerstand tegen een nieuw idee, gedrag of actie niet betekent dat wat je probeert te veranderen verkeerd is, maar gewoon NIEUW. Daardoor voelt het anders of ongemakkelijk. Tolereer het ongemak zo lang als je kunt en misschien ontdek je dat het anders gaat voelen en komt het allemaal goed.

3.   Klein en haalbaar 

Het maken van kleine aanpassingen in gedrag, gedachten en acties kan radicale veranderingen ondersteunen. Als je klein begint, voelt verandering én is verandering haalbaarder.

4.   Hulptroepen 

Het is niet de bedoeling dat je alles in het leven alleen doet. Neem contact op met vrienden die je ondersteunen en zullen helpen de moed te vinden om de realiteit onder ogen te zien. Vertrouwen wordt opgebouwd door de moed te hebben om je angsten onder ogen te zien en soms komt dat vertrouwen door iemand anders. Wanneer je zelftwijfel voelt, creëer dan een positieve visie in je geest van wat je kunt winnen door het ongemak van verandering te tolereren.

5.   Verbeelding is je vriend 

Als je aan jezelf twijfelt, creëer dan een positief beeld in je geest van hoe het kan zijn als je het ongemak van verandering aangaat en wat dan de uitkomst is. De hersenen kennen namelijk het verschil niet tussen verbeelding en werkelijkheid! Verbeelding is je vriend. Kijk maar naar bijvoorbeeld topsporters die in gedachte een wedstrijd doorlopen. Dit traint je hersenen, maar ook verbindingen in je lichaam.

6.     Compassievolle motivator

Creëer een innerlijke stem die medelevende, vriendelijke ondersteuning kan bieden om je motivatie om te veranderen te inspireren. In plaats van alleen de innerlijke criticus op een schouder te hebben, kan een meelevende motivator op je andere schouder heel behulpzaam zijn.

7.     In het dagelijks leven

Door kleine veranderingen beetje bij beetje en vaak door te voeren, blijven we consistent en laten we GROTE veranderingen vanzelf tot bloei komen. Verandering gebeurt uiteindelijk in de kleine dagelijkse dingen die we daadwerkelijk doen.

Route naar verandering

Met lichaamsgerichte therapie kan ik je helpen om bevriend te raken met alle delen in jezelf en met het ongemak van verandering, zodat je de toekomst positief tegemoet kunt treden.

Als lichaamsgericht therapeut en coach op het gebied van stress- en traumaverwerking help ik je uit belemmerende patronen en gewoonten te stappen, je innerlijk veerkracht te vergroten en trauma te helen, zodat je toegang krijgt tot vrijuit leven.