8 april 2017

Aandacht voor de adem geeft ruimte

Aandacht voor de adem geeft ruimte

Meer (lichaams)bewustzijn creëren voor hoe je je voelt en wat er zoal gaande is gedurende een dag. Je bewustzijn van je adem kan je hierbij enorm helpen.

De adem kan je namelijk veel vertellen over hoe jij je voelt. Ben je gespannen, gestrest of in paniek dan zal je merken dat de adem zich vaak in het borstgebied afspeelt. En dat deze wat sneller en oppervlakkiger is. Als je meer ontspannen en in de rust bent zal de adem meer in je buik gevoeld kunnen worden. En vaak is hij dan wat dieper en langzamer.

In het dagelijks leven een paar momenten per dag nemen om even bij je adem stil te staan kan je veel vertellen over hoe jij je voelt. En kan je in je lichaam en geest wat meer ruimte geven om te ervaren en te zijn met wat er nu is.

Maar hoe doe je dit?

Een manier kan zijn om een terugkerende activiteit te pakken waarbij je je even bewust bent van je adem. Iedereen gaat wel een paar keer per dag naar de wc, waardoor dit een makkelijk moment kan worden om er even bij stil te staan. Maar het pakken van je mobiel kan ook een goed moment zijn. Elke keer bij de handeling je even bewust te worden van waar je de adem in je lichaam voelt.

Een andere manier kan zijn om midden in een drukke dagelijkse bezigheid te stoppen en te kijken. Hiervoor kan je drie vragen gebruiken die je jezelf dan kunt stellen

  1. Hoe gaat het nu?
    Door even een pas op de plaats te maken in je bezigheden en jezelf even af te vragen hoe het nu met je gaat. Hierdoor maak je meer contact met jezelf. Ervaar, kijk, luister en voel hoe het op dit moment met je gaat. Het mooiste is als je dit met milde, open aandacht en zonder oordelen kunt doen.
  2. Hoe is je ademhaling nu?
    Richt dan een moment je aandacht op de ademhaling. Waar kun je hem voelen in je lichaam. Hoe voelt de adem, snel, langzaam, oppervlakkig, etc. Elke keer als je merkt dat je aandacht wordt afgeleid breng je deze terug bij je adem
  3. Hoe voelt je lichaam nu?
    Breid je aandacht dan weer wat meer uit naar ook de sensaties in je lichaam. Alles mag er zijn, wat het ook is. En blijf er ademend met aandacht bij aanwezig.

 

Door meer aandacht te geven aan je ademhaling creëer je meer ruimte in het moment. Tegelijkertijd kan je ook bewuster zien wat er gebeurt. Hiermee kan je ook andere keuzes maken hoe je ergens mee om wilt gaan. Als is het maar zo klein als even een keer dieper ademhalen, ruimte geven aan de lucht in je longen, zodat je iets meer kunt ontspannen.

Meer weten hoe je dit ook met yoga kunt versterken? Lees dan eens ademhaling en bewustzijn.