21 september 2023

Blij op de werkvloer: emoties leren reguleren

Emoties zijn krachtige innerlijke belevingen. Ze kunnen jouw dagelijks leven flink beïnvloeden, ook op je werk. Wanneer je het gevoel hebt dat je te veel voelt, lach je je overweldigende emoties weg of stop je ze diep weg. Terwijl emoties juist heel waardevol kunnen zijn, ook op je werk. Om ervoor te zorgen dat je emoties niet langer een negatieve invloed hebben tijdens je werk, is emotieregulatie nodig.

Overweldigd raken

Overweldigende emoties kunnen je gevoel van veiligheid, al dan niet op de werkvloer, verstoren, waardoor je je terugtrekt in je hoofd om aan deze gevoelens te ontsnappen. Je laat je emoties verdwijnen (althans, je doet een poging tot) of maakt er grapjes over. Om je emoties beter te kunnen reguleren, is het belangrijk om ook te leren luisteren naar wat je lichaam je vertelt. Maar wanneer je je lichaam en gevoelens als onveilig ervaart, kan het een uitdagende weg zijn. Je kunt niet simpelweg beslissen dat je moet voelen, omdat je niet zonder reden gestopt bent met voelen. Je hebt misschien van kinds af aangeleerd om emoties te onderdrukken. En op de momenten dat ze dan tevoorschijn komen, kan dit uiteindelijk leiden tot overweldigende emoties.

Zintuigen gebruiken

Het is daarom fijn om te weten hoe je je emoties goed kunt gebruiken op de werkvloer en er niet door overspoeld raken. Dit kan door het gebruiken van je zintuigen. Wanneer je overspoeld raakt, begin jezelf vragen te stellen: Zie ik iets in de ruimte dat ik leuk vind? Kan ik mijn favoriete kleur vinden? Luister bijvoorbeeld ook naar een geluid dat je aangenaam vindt of voel aan een kledingstuk waar je blij van wordt. Door je zintuigen te gebruiken, kalmeer je je emoties en keer je terug naar het heden. De overweldigende emoties halen je namelijk vaak weg uit het hier en nu.

Armband

Een mooi voorbeeld uit mijn praktijk is dat van een dame die ontdekte dat het dragen van een speciale armband haar hielp om weer in contact te komen met haar lichaam zodra ze deze zag of aanraakte. Dit bracht haar tot rust, waardoor ze beter kon luisteren naar wat haar collega’s zeiden, zelfs als ze overweldigd raakte. Op momenten dat ze te veel werd geraakt, kon ze niet altijd horen wat haar collega’s zeiden of deden. De armband fungeerde als een tastbaar hulpmiddel om meer bewust te voelen. Hierdoor kon ze zich weer verbinden met haar fysieke omgeving, en vaak resulteerde dit in een diepere ademhaling en een actievere interactie met haar collega’s tijdens de vergadering. In plaats van te verdwijnen in haar emoties en pas achteraf te bedenken wat ze had willen zeggen, kon ze nu alles in het moment ervaren via de armband.

Werkgevers en emoties

Het idee heerst dat werk voornamelijk rationeel moet zijn, omdat werknemers dan productiever zouden zijn. Echter, hoe meer je in verbinding staat met je emoties, hoe groter hun positieve invloed is op je denkproces. Soms is het juist nuttig om emoties te voelen en waar te nemen, omdat dit je op andere manieren laat nadenken en nieuwe oplossingen laat bedenken. Dit leidt tot een beter begrip van je omgeving en verbetert je reactie daarop.

Meer productiviteit

Zakelijk gezien kun je dus veel productiever zijn wanneer je niet uitsluitend op rationaliteit vertrouwt. Het is waardevol om te leren hoe je je emoties kunt beheersen en begrijpen, en hier bewust mee om te gaan in je werk. Op die manier verdwijn je niet met je gedachten tijdens een vergadering of duurt een taak niet langer dan nodig is. En eigenlijk het belangrijkste: je blijft gezond. Er is geen stress en dat zorgt ervoor dat een burn-out buiten de deur blijft. Dat is niet alleen fijn voor de werknemer, maar ook voor de werkgever.

Emotieregulatie leren?

Merk je dat je behoefte hebt om emotieregulatie te leren? Neem gerust een kijkje op mijn website en kijk of mijn gratis e-book iets voor jou is. Hierin vertel ik je alles over het verschil tussen denken en voelen. Daarnaast krijg je de nodige praktische tips mee, alles om ervoor te zorgen dat jij ontspannender in het leven kan staan.