27 oktober 2022

Denken als risicomijdend gedrag

Dat we kunnen denken is belangrijk. Tegelijkertijd zie ik bij veel mensen dat denken zo groot en belangrijk wordt dat we niet meer willen of kunnen gaan voelen. Dat door vooral te blijven denken we eigenlijk het risico mijden om contact te maken met het lichaam, met het voelen en alles wat daarbij komt.

Als mens vermijden we nu eenmaal graag risico’s. Dit doen we door bij dingen weg te gaan. Of door zaken volledig te willen verzekeren. We vermijden daardoor dus ook vaak het risico wat bij voelen komt, want we kunnen potentieel iets verliezen als we gaan voelen.

Risico van voelen

Daarom kan het een risico lijken om in te checken bij je lijf, bij wat je voelt. Om de signalen te vertalen en te ontdekken welke boodschap erin zit. Het risico te nemen om je daarvan bewust te worden. Er weer meer naar te gaan luisteren.

Het kan zijn dat als je gaat luisteren naar je lijf, naar hoe het echt met je gaat dat dit confronterend kan zijn. Dat daar informatie uitkomt dat je andere keuzes te maken hebt dan dat je tot nu toe gedaan hebt. Het kan je uitdagen om risico’s onder ogen te komen.

Inchecken kan dan dus voelen als een risico nemen, het kan spannend zijn. Maar als je geen risico durft te nemen in het leven, wat voor zin heeft het leven dan? 

In plaats van zaken te bedenken kunnen we het daarom ook doorvoelen. Daarmee gebruiken we meer kennis en wijsheid dan alleen dat stukje wat de ratio ons tijdens het denken kan vertellen. Ook onze taal geeft dit vaak aan met uitspraken als: een goed gevoel ergens over hebben, van je hart geen moordkuil maken, op je klompen aanvoelen.

Risico nemen is verlies

Welke verliezen hangen voor jou aan risico nemen? De eerste basis zaken waar je aan kan denken is verlies van energie, geld of tijd. Maar als je dieper gaat, waar gaat het dan echt over? Ben je bang een deel van je identiteit kwijt te raken? Is het zo dat het even niet weten te spannend is? Of gaat het over verliezen van je status, van wat andere mensen van je denken.

Nieuwsgierigheid om in beweging te komen

Kan je je nieuwsgierigheid wakker laten worden? Dit kan je namelijk helpen om uit het risicomijdend gedrag te gaan en in beweging te komen. Stel je denkt over iets in de toekomst na. Ga je naar dat feestje of blijf je een avond thuis? Je kan hier alleen over blijven denken. Je kan ook de toekomst al een beetje naar het nu halen en voelen wat de keuzes met je kunnen doen. 

Oefening in nieuwsgierigheid

Een manier om dit te doen kan zijn om 2 briefjes te pakken en op elk briefje een optie neer te zetten. Ga bij briefje 1 (feestje) staan en stel je voor dat je daar al bent. Hoe voel je je? Wat denk je? Wat merk je op? Stap via een neutrale plek door naar briefje 2 (thuisblijven). Neem ook hier de tijd om waar te nemen hoe het voelt alsof je deze keuze al gemaakt hebt. Zo kan je beide keuzes doorvoelen en naast het denken dus ook de kennis uit je lijf meenemen om te beslissen waar je voor gaat.

In beweging komen

In beweging komen naar meer voelen hoeft natuurlijk niet alleen. Dit kan je samendoen met een vriendin, buddy, een professionele coach of therapeut. In de online training RUST in je lijf kan je hier ook zelfstandig mee aan het werk. Of je kan contact met mij opnemen, zodat we samen kijken naar hoe jij vanuit het denken in beweging kan komen naar voelen.