24 april 2023

Feiten en fabels over overweldigende emoties

Er zijn allerlei momenten waarop je emoties je kunnen overweldigen. Wanneer je een nare ervaring meemaakt. Doordat iemand je diep beledigt. Na onverwachte lieve woorden. In onze samenleving zien veel mensen overweldigende emoties als vervelend en onhandig. Maar bijna iedereen heeft er weleens (een periode) mee te maken. Daarom is het belangrijk deze emoties te onderzoeken om beter te begrijpen hoe we hiermee om kunnen gaan.

Fabel: Overweldigende emoties zijn irrationeel en ongegrond

Feit: Hoewel sommige overweldigende emoties inderdaad irrationeel en ongegrond kunnen zijn voor je ratio, is er vaak een goede reden voor je lichaam om je ze te laten voelen. Er is een duidelijke aanleiding (of meerdere aanleidingen) waardoor je ‘overloopt’. Soms word je geconfronteerd met een combinatie aan stressvolle situaties die je kunnen overweldigen, zoals een relatiebreuk, verlies van een baan of gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om de bron van je emoties te begrijpen zodat je ze een plek kunt geven. Of om de stappen te kunnen zetten er beter mee om te gaan.

Fabel: Het is zwak om overweldigende emoties te ervaren

Feit: Emoties zijn een natuurlijk onderdeel van jouw mens-zijn en het ervaren van overweldigende emoties is geen teken van zwakte. Ontzettend veel mensen vinden het moeilijk open te zijn over wat ze voelen. Dat is best begrijpelijk, maar het onderdrukken van emoties kan op de lange termijn meer schade aanrichten dan het erkennen en uiten van deze emoties. Vaak gaat het hierbij niet eens om het bepráten van de gevoelens, maar juist om ze toe te laten en te voelen op een tempo die past bij jouw systeem.

Fabel: Overweldigende emoties zijn altijd een slecht teken

Feit: Hoewel overweldigende emoties ongemakkelijk kunnen aanvoelen, zijn ze niet altijd slecht. Vaak is het een manier van je systeem om aandacht te vragen voor dat wat onderdrukt wordt. Het onderzoeken en begrijpen van intense emoties leidt tot persoonlijke groei en ontwikkeling. Je leert emoties te beheersen en gebruiken om je leven te verbeteren. Dat is soms erg spannend. Een beetje hulp kan daarom wenselijk zijn.

Fabel: Het is onmogelijk om overweldigende emoties te beheersen

Feit: Hoewel het soms moeilijk kan zijn om je emoties te beheersen, kun je dit wel leren. Een goede manier om dit te doen is door middel van lichaamsgerichte therapie. Met deze therapie leer je bepaalde sensaties te herkennen, stapsgewijs toe te laten en ontdek je welke stappen je moet zetten om op een gezonde manier met deze gevoelens om te gaan.

Fabel: Overweldigende emoties verdwijnen vanzelf

Feit: Sommige emoties lijken te verdwijnen. Maar vaak duiken ze toch weer op, zeker op momenten dat het niet past. Het is daarom belangrijk om aandacht te besteden aan je emoties en de oorzaken ervan. Want als je niets doet aan de aanleiding van je overweldigende emoties, kan het zijn dat je er vaker dan nodig mee te maken krijgt. Heb je bijvoorbeeld werkstress? Een traumatische ervaring meegemaakt? Leef je vooral in je hoofd? Of kun je moeilijk over je gevoelens praten? Door deze oorzaken aan te pakken, kun je verdere gevolgen beperken.

Verder praten?

Ervaar jij geregeld overweldigende emoties en weet je niet goed hoe je ermee om moet gaan? Of wéét je dat wel, maar lukt het je niet er handen en voeten aan te geven? Ik kom graag met je in gesprek. Neem gerust contact op.