25 mei 2020

Getriggerd? Traumatherapie helpt je de crisistijd te doorstaan

Getriggerd? Traumatherapie helpt je de crisistijd te doorstaan!

Trauma is eigenlijk niets anders dan een gebeurtenis die te snel, te veel of te overweldigend is geweest. Ook de huidige coronacrisis valt hieronder. De wereld verandert dan opeens heel snel en je wordt overvallen door een onverwachte gebeurtenis waar je op de een of andere manier mee moet leren omgaan. Je moet ineens razendsnel schakelen en je leven hierop aanpassen. Voor veel mensen is dit traumatisch.

Reactie op stress

Hoe iemand reageert op een crisis, verschilt per persoon. De een raakt in paniek, blijft piekeren en kan slecht slapen. Andere mensen worden juist murw en verdoofd en nemen afstand van de situatie: ze doen alsof er niets aan de hand is en lijken ‘uit’ te staan. Of je er nu bewust van bent of niet, een heftige gebeurtenis heeft invloed op je mentale toestand. Als je hier niet goed mee omgaat, kunnen de effecten hiervan je nog lang achtervolgen. De overlevingspatronen van je lichaam door deze gebeurtenis blijven dan achter.

Celgeheugen

In de loop van de tijd zal de herinnering aan een gebeurtenis afnemen, maar het lichaam zal het nooit vergeten. Een nieuwe stressvolle situatie kan dan weer een effect hebben op een reeds bestaande trauma, door een (onverwerkt) traumatisch overlevingspatroon uit het verleden op te roepen. Dit trauma is in het lichaam gebleven, in je celgeheugen en je zenuwstelsel. In je cellen wordt namelijk veel informatie opgeslagen.

Vecht-of-vluchtreactie

Op dezelfde manier is de angst voor een pandemie ons ingeboezemd door het celgeheugen, wat via de genen is doorgegeven vanuit onze voorouders. Dit heeft ervoor gezorgd dat de samenleving tegenwoordig een stuk schoner en veiliger is. Maar je ziet het ook terug in de manier waarop we omgaan met de huidige situatie. Er vindt een vecht-of-vluchtreactie plaats. Denk bijvoorbeeld aan hamsteren, of de toevlucht naar Netflix. Met je hoofd kun je dan nog controle uitoefenen en denken: zo wil ik niet reageren. Maar je lichaam heeft een geheel eigen reactie.

Langdurige effecten

Wanneer de stress te veel wordt, kun je je gaan verzetten tegen deze natuurlijke reactie van het lichaam. Om de confrontatie te mijden, ga je dan vanuit je hoofd leven en sta je niet meer in contact met je lichaam. Hierdoor kun je nog lang klachten ervaren. Je kunt bijvoorbeeld moeilijk emoties ervaren en een band scheppen met anderen. Je bent altijd overmatig alert en schrikt van onverwachte gebeurtenissen. Je draagkracht voor stress wordt verminderd, waardoor je snel overprikkeld raakt. Je verliest snel je geduld, wordt geïrriteerd en reageert je woede af op anderen. Ook kun je last hebben van vermoeidheid, koude rillingen of hartkloppingen.

Traumatherapie

Met lichaamsgerichte traumatherapie laat ik je zien dat het ook anders kan. Alleen maar met je hoofd een oplossing bedenken, lost niet alles op. Hier moet je ook je lichaam voor inzetten. Alleen als je lichaam en verstand samenwerken, kun je onopgeloste overlevingspatronen op effectieve wijze verwerken. Spanningen in je lichaam worden losgelaten en je krijgt inzicht in jouw gevoelens, zodat je op een andere manier kunt reageren. Door bewust te worden van de manier waarop je met stress omgaat, kun je een betere strategie aanleren en je veerkracht vergroten.

Over Maroesja Grabijn

Wil je ook krachtiger in het leven staan en de stress eindelijk overwinnen? Als lichaamsgericht therapeut en coach help ik je bevrijden van automatische patronen. Naast traumatherapie, kun je ook bij mij terecht voor verschillende trainingen voor een vitaal en gebalanceerd leven. Neem daarom gerust contact op voor een persoonlijk advies!