23 maart 2021

Hoe vergroot je je veerkracht in uitdagende tijden?

Hoe vergroot je je veerkracht in uitdagende tijden?

Elk leven kent uitdagingen. We maken allemaal perioden van stress en tegenslag mee. Een verlies, een ongeluk, een verandering: het zijn allemaal ingrijpende gebeurtenissen die van ons een zeker aanpassingsvermogen verlangen. Het vermogen om van stress te herstellen en je aan te passen aan de situatie heet veerkracht. In bijzondere tijden zoals deze, waarin we veel voor onze kiezen krijgen en voor ongekende uitdagingen staan, is veerkracht van groot belang.

Wat is veerkracht?

Veerkracht wordt weleens geïnterpreteerd als ‘uithoudingsvermogen’ of ‘vasthoudendheid’. Mensen denken dat ze moedig moeten zijn, een front moeten opzetten en toegewijd moeten blijven aan hun doelen. Maar veerkrachtig zijn betekent vaak het tegenovergestelde. Het gaat juist om pauze nemen, voelen wat je voelt, rusten en herstellen. Na verloop van tijd veer je dan vanuit die stress of dat verdriet, beetje bij beetje, weer terug.

Omgaan met uitdaging

Zo nu en dan komen er situaties op je pad waarmee je nog niet eerder te maken hebt gehad en waarvoor je nog geen routekaart hebt. De huidige crisis is daarvan een voorbeeld. Er zijn allerlei veranderingen gaande die voor nieuwe uitdagingen zorgen. Dit gaat logischerwijs gepaard met spanningen en angsten. Er is geen goede of verkeerde manier om hiermee om te gaan. Juist het voelen en accepteren van je emoties is een veerkrachtige reactie.

Zelfzorg

Nu je meer thuiszit, kun je het gevoel hebben dat de muren op je afkomen en je er alleen voor staat. Isolatie kan angst, spanning en onzekerheid vergroten. Door het gebrek aan een schema loop je bovendien het gevaar dat je vast komt te zitten in een cyclus van slechte keuzes en oude gedragspatronen. Het valt dan niet mee om goed voor jezelf en de mensen om je heen te zorgen. Niet alleen is het op peil houden van je gezondheid belangrijk, maar ook alle andere levensgebieden moeten in balans zijn: van je werk, familie en relaties tot je financiën.

Veerkracht ontwikkelen

Veerkracht is een soort spier, die iedereen kan leren ontwikkelen. Dat begint bij het creëren van een nieuwe balans, waar vanuit je kunt kiezen wat je wilt en vanuit je eigen waarden gaat leven. Onderstaande oefening helpt je om hierin meer inzicht te krijgen:

Verbinding vinden

In een tijd waar we minder contact hebben, en het contact wat er is vaak zakelijk of praktisch is, hebben mensen behoefte aan echte verbinding en een goed gesprek. We zijn immers sociale wezens en verbinding is voor ons een echte basisbehoefte. Online coaching kan je helpen om weer nieuwe manieren van verbinding te vinden. De coach kijkt betrokken met je mee, biedt een luisterend oor en houdt je een spiegel voor, zodat je weer stappen vooruit kunt zetten.

Op Jezelf Bouwen

Naast 1-op-1-coaching geeft de online training Op Jezelf Bouwen je inzichten en creatieve ideeën om weer nieuwe kansen en mogelijkheden te zien. Hiermee bouw je meer ritme en veerkracht op, zodat je ondanks perioden van stress, trauma en crisis bij jezelf kunt blijven en zelfs je beste zelf kunt zijn.

Samen aan het werk

Wil je zelf ervaren hoe je veerkracht na rust en herstel weer groter wordt? Als lichaamsgericht therapeut en coach reik ik je handige oefeningen en tools aan om je veerkracht te vergroten en meer in contact te zijn met jezelf, anderen en de wereld om je heen. Zo leer je om met meer veerkracht alle ballen in de lucht te houden en om te gaan met onzekerheid.