20 februari 2023

Langdurige spanning en stress te lijf – letterlijk

Langdurige spanning en stress is meer dan nekpijn en slechte nachtrust. En vaak los je het niet op met een nachtje goed slapen en wensdenken. Als je al lang last hebt van spanning en stress, weet je in wat voor kluwen je verwikkeld kan zijn. Je bent moe, maar door minder te doen, wordt je to-do-lijst langer. Schuif je die lijst terzijde, dan voel je je schuldig. Probeer je die gevoelens te erkennen, blijkt daar een wereld aan patronen en lessen achter te zitten die je niet zomaar hebt ontward. Waar begin je?

Lange stressklachten

Zoals je hierboven leest, raak je vaak van de regen in de drup wanneer je te maken hebt met langdurige stress. Je blijft al snel vastdraaien in cirkels van goede bedoelingen en halve oplossingen. Maar lang rondlopen met stressklachten zonder ondersteuning zorgt ervoor dat deze ingesleten patronen door blijven zetten.

Stressreacties

Omdat je niet weet hoe je ermee moet omgaan, krijg je hierop een typische stressreactie:

In de maatschappij wordt vaak gedaan alsof stress er maar bijhoort. Maar langdurige stress is niet normaal, in een stressreactie vastzitten in jouw dagelijks leven hoef je niet te accepteren.

Praten en analyseren?

Vaak denken we dat praten en analyseren een belangrijke stap is om deze cirkel te doorbreken. Maar dat hoeft niet zo te zijn. In onze wereld krijgt het hoofd en je cognitie al zoveel prikkels te verwerken. Bovendien leidt stress er vaak toe dat we nóg meer gericht zijn op de ratio (niet altijd op effectieve wijze, overigens!). Het lijkt alsof je door de situatie verder te analyseren tot oplossingen komt, maar niet zelden leidt dat tot piekergedrag. En piekeren werkt juist meer stress in de hand. Want in plaats van dat je op oplossingen komt, ontstaat er juist een angstig of negatief gevoel. Maar wat helpt dan wel?

Terugzakken in je lichaam

Het uitgangspunt bij lichaamsgerichte therapie is weer terugzakken in dat lijf. Je leert weer dat je lichaam meer is dan een middel om je brein van A naar B te brengen. Als je gestrest bent, waar voel je dat? Juist, in je schouders, pijnlijke nek, knoop in je maag, vermoeide benen… Weer leren luisteren naar je lichaam is vaak een belangrijke stap om vicieuze cirkels te doorbreken.

De oplossing aangereikt

In mijn praktijk kunnen we aan de slag met lichaamsgerichte therapie bij langdurige stress. Via het lichaam verkrijg je niet alleen inzicht in je gedachtenpatronen, maar wordt je ook de oplossing hiervoor aangereikt. Ben je nieuwsgierig? Heb jij behoefte aan ondersteuning? Neem contact op. Ik help je graag.

Wil je gelijk aan aan de slag? Start dan met de praktische oefeningen uit mijn ebook Het verschil tussen denken en voelen.