20 juni 2023

Leren voelen én erover praten: hoe doe je dat?

Hoe ga jij om met je emoties? Is er binnen jouw gezin of omgeving ruimte voor tranen, boosheid, jaloezie, of voor mentale gezondheidsklachten? Of wordt er überhaupt niet over emoties gepraat? Zeker bij mannen, maar ook vaak bij vrouwen, ligt er vaak een groot stigma op voelen, huilen, het uitspreken van emoties of pijn. Dat heeft grote gevolgen.

Vermijdingsstrategieën

Van oprechte gevoelens wordt een grapje gemaakt, het onderwerp wordt vermeden of snel onder de tafel geveegd. ‘Stel je niet zo aan’, ‘zo erg is het toch niet?’ en ‘morgen voel je je weer beter.’ Als iemand vraagt hoe het met je gaat, verwacht elk persoon in onze westerse samenleving dat je positief antwoordt. We houden van rationaliteit. Een logische oplossing vinden voor een probleem. Maar wanneer het emoties betreft, is deze oplossing er niet altijd – eigenlijk nooit. Vermijdingsstrategieën zijn manieren om je emoties te omzeilen. Je bent vaak geneigd deze strategieën te gebruiken als je het gevoel hebt niet vrij te kunnen spreken of je in een situatie bevindt waarin je weet dat anderen ook hun emoties vermijden.

Energie

Door deze vermijdingsstrategie ga je in je hoofd leven. Je ‘voelt’ niet meer en duwt je negatieve gevoelens weg, laat staan dat je erover praat. Als je dit je hele leven hebt gedaan, bijvoorbeeld omdat je ouders je niet geleerd hebben hoe je goed met je emoties om kunt gaan, dan heb je óók als volwassene niet de tools om met overweldigende emoties om te gaan. Je vlucht of verdooft. Maar dat kost energie. Véél meer energie dan de emoties voelen en een plek geven. Het put je uit en uiteindelijk raak je opgebrand.

Hoe dan wel?

Daarom zul je een andere relatie met je emoties moeten ontwikkelen. Jouw emoties leiden je leven. Het zijn je richtingaanwijzers, als het ware. Als je je emoties durft te voelen, zul je zien dat er een enorme kracht in verscholen zit. Maar het is ontzettend lastig om nieuwe patronen aan te leren. Schaam je dan ook niet als je merkt dat je hier alleen niet uitkomt, maar handvatten nodig hebt om op voort te bouwen.

Mijn e-book ‘Het verschil tussen denken en voelen’ kan je hierbij helpen. In het e-book leer je hoe je contact maakt met je gevoel en je lichaam. Én het biedt praktische oefeningen voor in het dagelijks leven, zodat jij direct met jouw emoties en gevoelens aan de slag kan. Download het e-book hier!