10 januari 2023

Nieuwe voornemens, nieuwe start

Een nieuw jaar wordt vaak gebruikt als start voor nieuwe voornemens. Er zijn, naast januari, meer momenten waarop je kan beginnen zoals na een vakantie, ziekte of grote veranderingen in je leven.

Eigenlijk kan elke dag een goed moment zijn om nieuwe voornemens op te stellen, je klaar te maken voor een nieuwe start.

Nieuwe voornemens of extra punten op je to-do lijst?

Maar soms gaan die goede voornemens na een paar weken toch niet meer zo goed. Je hebt er geen zin meer in, vergeet ze of het lukt je niet dit te integreren in je leven. Merk je bij jezelf of anderen dat het extra punten op een to-do lijstje zijn geworden? Terwijl er geen zaken van het to-do lijstje af gaan? Dan komt al snel de dag dat je er in vastloopt.

Je merkt dat je te streng bent voor jezelf. Ontdekt dat je steeds meer ontevreden raakt over jezelf, want waarom kan je je nou niet houden aan je nieuwe voornemens. Je blijft in cirkeltjes ronddraaien, voelt je geleefd. Je doet ontzettend je best, maar bereikt niet wat je wil en wordt er niet gelukkig van. Terwijl de nieuwe voornemens juist zijn bedoeld om beter voor jezelf te zorgen.

Bedenken of voelen

Als de voornemens een bedacht to-do lijstje zijn geworden loop je vast. Maar hoe kan je er dan wel mee omgaan? Je wil op jezelf en op je voornemens kunnen bouwen. De manier hiervoor is niet alleen met je hoofd, maar ook met je gevoel keuzes maken. De onderstaande oefening kan je hier bij helpen.

Ga zitten en neem even de tijd te voelen hoe je zit in de stoel of bank.
Adem bewust eens 3x in en uit.
Vraag jezelf dan eens af; hoe wil ik me dit jaar / de aankomende periode / de aankomende week voelen. Zijn er woorden die bij je omhoog komen. Bijvoorbeeld: blij, creatief, dankbaarheid, energiek, fit, gelukkig, liefde, rust, tevreden, etc.
Schrijf 3 à 4 woorden op die het belangrijkste voor je zijn, die voor dit moment het meest voor jou kloppen.
Bedenk dan hoe deze woorden invloed kunnen hebben op de keuzes die je de aankomende tijd wil maken.

Neem bijvoorbeeld het woord energiek zijn.

Iedereen heeft zijn eigen betekenis en invulling van een woord.

Loslaten

Om te voorkomen dat het toch een grote to-do lijst wordt, kijk dan ook eens naar wat eraf kan. Waar ga je mee stoppen of wat wil je minder doen.

Als we bij het voorbeeld van energieker blijven, betekent dit misschien wel:

Persoonlijk

Zelf ken ik de valkuil van vooral te veel toevoegen al te goed. Een van de woorden voor mij dit aankomende jaar is ruimte. Ik wil waar het kan ruimte houden in mijn agenda, afspraken, to-do lijstje, maar ook in mijn hoofd, energie niveau, in contact met mensen en zeker ook voor mijzelf. Ik probeer ook ruimte te creëren om met de hobbels en uitdagingen die ik tegenkom om te gaan. Niet dat ik wegloop van zaken die teveel zijn, maar juist helemaal voel en kijk wat ik op zo’n moment nodig heb of uit de situatie mee kan nemen. Zodat nieuwe voornemens ook nog steeds bij mij over goede zelfzorg gaan en ik kan bouwen op mezelf.

Hoe wil jij je de aankomende tijd voelen? 

Wil je onderweg een beetje ondersteuning?  Neem contact op of ga samen met mij aan het werk in de training Op jezelf bouwen.

Veel van de mensen die ik mag begeleiden, lopen vast in hun hoofd en krijgen onverklaarbare klachten in hun lijf. Als lichaamsgericht therapeut en coach op het gebied van stress- en traumaverwerking help ik ze om weer vrijuit te kunnen leven.