5 januari 2019

Nieuwe voornemens, nieuwe start

Er zijn veel momenten waarop je kan willen beginnen met nieuwe voornemens. Begin januari, maar ook na een vakantie, ziekte of grote veranderingen in je leven.

Eigenlijk kan elke dag een goed moment zijn om nieuwe voornemens op te stellen, je klaar te maken voor een nieuwe start.

Nieuwe voornemens of extra punten op je to-do lijst

Toch blijkt het vaak moeilijk te zijn om de nieuwe voornemens een vast nieuw ritme te laten worden. Hoe vaak hoor je jezelf of anderen eigenlijk een extra rijtje punten voor een to-do lijstje op noemen. Terwijl er vaak geen zaken van het to-do lijstje af gaan.

Dan komt al snel de dag dat je er geen zin meer in hebt. Je eigenlijk merkt dat je te streng bent voor jezelf. Ontdekt dat je eigenlijk steeds meer ontevreden raakt over jezelf, want waarom kan je je nou niet houden aan je nieuwe voornemens. Je blijft in cirkeltjes ronddraaien, voelt je geleefd. Je doet ontzettend je best, maar bereikt hier niet veel mee en wordt er niet gelukkig van.

Bedenken of voelen

Maar hoe kan je er dan wel mee omgaan? Er is een manier waarop je niet alleen met je hoofd, maar ook met je gevoel keuzes kunt maken.
Ga eens een moment zitten, bewust voelen hoe je zit in de stoel of bank.
Adem bewust eens 3x in en uit.
Vraag jezelf dan eens af; hoe wil ik me dit jaar / de aankomende periode / de aankomende week voelen. Zijn er woorden die omhoog komen bij je. Bijvoorbeeld: blij, creatief, dankbaarheid, energiek, fit, gelukkig, liefde, rust, tevreden, etc.
Schrijf 3 à 4 woorden op die het belangrijkste voor je zijn, die voor dit moment het meest voor jou kloppen. Bedenk dan eens hoe deze woorden invloed kunnen hebben op de keuzes die je de aankomende tijd wil maken.

Neem bijvoorbeeld het woord energiek zijn.

  • Zorgt dit voor een ander slaapritme.
  • Of juist meer naar de sportschool gaan.
  • Meer dingen doen waar je blij van wordt.
  • Etc.

Iedereen heeft zijn eigen betekenis en invulling van een woord.

Loslaten

Om te voorkomen dat het toch een grote to-do lijst wordt, kijk dan ook eens naar wat eraf kan. Waar ga je mee stoppen of wat wil je minder doen.

Als we bij het voorbeeld van energieker blijven, betekent dit misschien wel:

  • Minder schermtijd.
  • Minder suiker eten.
  • Bepaalde overtuigingen loslaten.
  • Etc.

Persoonlijk

Een van de woorden voor mij dit aankomende jaar is vol joy. Ik wil waar het maar kan joy houden in mijn agenda, afspraken, to-do lijstje, maar ook in mijn energie niveau, in contact met mensen en mijzelf. Ik probeer ook vol joy te kijken naar de hobbels en uitdagingen die ik tegen kom. Niet dat ik ze ermee wegduw, maar juist helemaal voelen en kijken wat ik eruit mee kan nemen.

Hoe wil jij je de aankomende tijd voelen? 

Wil je onderweg een beetje ondersteuning?  E-mail mij om samen aan de slag te gaan.
Het is echt mijn vreugde en joy om klanten te ondersteunen op weg naar het creëren van een leven dat het meest is afgestemd op je eigen kracht. Mijn passie bestaat uit het aanzetten, ondersteunen en aansturen van jou naar een leven waar je diep en waarlijk van houdt, vrij van stress, zorgen en pijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *