14 december 2023

Paniek! Hoe ga je ermee om?

Je voelt je hart flink kloppen in je borstkas. Het zweet breekt je uit en je ademhaling heb je niet meer goed onder controle. Van binnen verdoof je en je gedachtes worden op stil gezet. Paniek is een vervelende emotie die we allemaal wel eens ervaren. Wanneer je het regelmatig ervaart, zijn handvatten nodig om ermee om te gaan. In dit blogartikel lees je ze.

Tip 1: Verzet je niet en zeg het hardop

Met paniek stormt er een hele vloed aan emoties door je heen. Wanneer je je hier tegen verzet, zal dit alleen maar meer invloed op je gemoedstoestand hebben. Probeer daarom te accepteren dat je het voelt. Om je emoties onder controle te krijgen, is het goed om ze te uiten. Door ze hardop uit te spreken tegen iemand die je vertrouwt, sta je er niet meer alleen voor. Dat zorgt voor meer rust in je hoofd.

Tip 2: Kom in beweging

Daarnaast heeft paniek invloed op je lichaam. Je maakt meer adrenaline en cortisol aan. Dit zijn twee stresshormonen die ervoor zorgen dat je hartslag versnelt en je ademhaling verhoogt. Door te bewegen, kun je de aanmaak van deze twee hormonen weer onder controle krijgen. Ga een blokje om, loop de trap op een neer of spring simpelweg in het rond. Het zorgt voor afleiding en er is minder energie over voor je angst.

Tip 3: Focus op je ademhaling

Als het maar niet lukt om goed tot rust te komen, is nog een truc om op je adem te focussen. Wanneer je in paniek bent, adem je snel en oppervlakkig. Je hersenen vatten dit op als stress. Daardoor blijft het angstige gevoel aanwezig. Probeer rustig en diep in te ademen, eventueel je adem een paar seconden vast te houden en diep en lang uit te ademen. Je brein stuurt automatisch weer signalen door naar je zenuwstelsel dat je weer tot rust kunt komen.

Tip 4: individuele lichaamsgerichte therapie

Als je regelmatig last hebt van paniek, kan dit je dagelijks leven flink beïnvloeden. Je kunt er letterlijk moe van worden, omdat je lichaam hard heeft gewerkt. Ook de signalen van je lichaam en de emoties kunnen de paniek snel triggeren. Dan kan lichaamsgerichte therapie helpen. Je leert je lichaam kennen en ontdekt de werking van je zenuwstelsel, waardoor belemmerende patronen doorbroken kunnen worden.

Hulp nodig?

De aanpak die ik gebruik bij lichaamsgerichte therapie is altijd holistisch, intuïtief en bewust. Ik besteed aandacht aan jou en ondersteun je op het niveau waar jij je comfortabel bij voelt. Zo kom je uit je overlevingsreactie. Met mijn online training ‘Van STRESS naar RUST’ kun je direct aan de slag. De training is ook een goede voorbereiding op een individueel traject. Meer informatie? Neem gerust contact op.