29 maart 2023

Paniek uitgelicht: wat is het en wat kun je eraan doen?

Na een hectische ochtendspits zit je eindelijk in de auto naar je werk en opeens vliegt het je aan. Paniek. Je ademhaling versnelt, je schouders staan op hoogspanning en je hart bonst. Wat gebeurt er toch? Maar het lukt je niet om rustig na te denken, het zweet breekt je uit. Wanneer paniek je overvalt, is dat een erg naar gevoel. Veel mensen die het een keer meemaken, gebeurt het daarna vaker. Maar wat gebeurt er eigenlijk tijdens paniek, en wat kun je eraan doen?

Wat is paniek?

Paniek kun je zien als een soort overtreffende trap van angst. Wanneer je paniek ervaart, ontstaat er plotseling een intense angst die vaak gepaard gaat met gevoelens zoals spanning, controleverlies of zelfs een gevangen gevoel. Sommige mensen voelen tijdens het paniekmoment angst om gek te worden of te sterven. En nadat je te maken hebt gehad met paniek, kan het zijn dat je bang bent in de toekomst er weer mee te maken te krijgen.

Met welke symptomen kun je te maken krijgen?

Naast de wervelwind aan emoties die door je heen trekken tijdens paniek, krijg je vaak ook te maken met lichamelijke sensaties. Denk hierbij aan:

Overvallen

Vaak kun je je achteraf wel bedenken waarom je je paniekerig bent gaan voelen. Maar op het moment zelf voel je je vaak overvallen. Juist doordat het zo plotseling en intens voelt, is het logisch dat je bang bent dat het je nog een keer overkomt. Sommige mensen gaan daardoor situaties vermijden die ze als mogelijk bedreigend ervaren. Op die manier kan paniek grote gevolgen hebben voor de kwaliteit van leven.

Waar komt paniek vandaan?

Maar waarom ontstaan gevoelens van paniek? Voor sommige mensen kan het ontstaan als gevolg van een traumatische gebeurtenis, zoals een auto-ongeluk of een overval. Anderen kunnen paniek ervaren als gevolg van stressvolle levensomstandigheden, zoals financiĆ«le problemen, relatieproblemen of werkgerelateerde stress. Soms is er geen duidelijke oorzaak voor paniekaanvallen en lijkt het spontaan te ontstaan. Maar door hier samen met iemand die je kan begeleiden naar te kijken, kun je ook bij ‘spontane’ paniek inzicht krijgen in waar dit vandaan komt.

Lichaamsgerichte therapie

Als je last hebt van paniekgevoelens, dan is het belangrijk daar iets mee te doen. Soms kunnen gesprekken helpen. Maar aangezien paniek vaak ontstaat in je zenuwstelsel, je lichaam en je gevoelens, is het vaak waardevol het lichaam als uitgangspunt te gebruiken. Zo blijkt uit een recente analyse van verschillende studies dat lichaamsgerichte therapie een duidelijke vermindering van angstsymptomen kan opleveren bij mensen met paniek.

Gericht op de oorzaak

Een van de voordelen van lichaamsgerichte therapie bij paniek is namelijk dat het gericht is op het aanpakken van de oorzaak van de symptomen: de lichamelijke reacties op angst. Door te werken aan bijvoorbeeld de ademhaling, snappen hoe je zenuwstelsel werkt en de fysieke sensaties te leren beheersen, kan je leren om beter om te gaan met de angstgevoelens en de paniekaanvallen verminderen.

Verder praten?

Heb jij weleens last van paniekgevoelens? Of heb je het idee dat er onderhuids veel spanning speelt waar je iets mee moet? Ik help je graag. Neem gerust contact met me op.