22 april 2024

Raak niet bevroren in rouw en verlies

Bij rouw en verlies denken we al snel aan de dood van dierbaren, maar het kan zoveel meer zijn dan dat. Het kan ook gaan om het leven dat je niet hebt. Je ongewenste kinderloosheid. Of de manier waarop je jezelf en anderen behandeld hebt, waardoor je bepaalde dingen wel of niet hebt gekregen. De baan die je verloren bent. Het verlies van gezondheid. Je huwelijk dat op de klippen liep.

Verschillende fases

De oorzaken van rouw en verlies kunnen dus heel breed zijn. En iedereen gaat daar op zijn of haar eigen manier mee om. Er is geen ‘draaiboek’ voor, maar we zien wel bepaalde fases, al doen die zich niet altijd voor in onderstaande volgorde:

Volg je eigen emoties en gevoel

Waar de één in staat is om de draad van het leven al redelijk snel weer op te pakken, zal dat proces voor een ander veel meer tijd in beslag nemen. En dat mag er allemaal zijn. Volg daarin je eigen emoties en gevoel. Want onder dit alles zit nog steeds je levendigheid, je blijdschap, je liefde voor het leven en je verbinding met jezelf en de ander.

Bevroren rouw en verlies

Een ander verhaal wordt het wanneer je bevroren raakt in rouw en verlies. Je pijn is bevroren geraakt, omdat je het moeilijk vindt om de confrontatie met de realiteit aan te gaan. We vermijden of dissociëren van de emoties die op dat moment niet veilig waren om te voelen. Eigenlijk is bevroren rouw een soort verdedigingsmechanisme, dat vaak resulteert in klachten als angst-, stress- of verslavingsstoornissen of zich manifesteren in migraine, spierpijn, huidproblemen of andere fysieke aandoeningen.

Gebroken hart

Bij traumatherapie spelen rouw en verlies uit het verleden vaak een rol. Dat is iets waarmee mensen vaak niet meer geconfronteerd willen worden. Het is iets dat ze het liefst achter zich willen laten. Toch is het goed om ermee aan de slag te gaan, anders kun je erin bevroren raken. Door weer bij de emoties aanwezig te zijn en deze te voelen, kun je alsnog die rouw ervaren. Als je niet aan de slag gaat met rouw en verlies houd je daar een gebroken hart aan over waar je niet meer bij kunt.

Zet die eerste stap naar voor jezelf zorgen

Dat proces kost tijd. Heel veel tijd. Daar moet je zelf doorheen, maar je hoeft het niet alleen te doen. Daar kan en wil ik je graag bij helpen. Via mijn website kun je een gratis e-book downloaden met daarin praktische oefeningen om met meer ontspanning in het leven te staan. Je kan ook starten met de training ‘Op jezelf bouwen’, waarin we samen zorgen dat emoties er weer mogen zijn en je goed voor jezelf kan gaan zorgen. Uiteraard kan je ook een kennismakingsgesprek – gratis en vrijblijvend – met me inplannen. Je verdient het om het gevoel dat je er mag zijn (terug) te krijgen.