5 januari 2022

Vrijer leven door trauma een plek te geven

Het kan zijn dat een nare gebeurtenis uit het verleden je nu nog steeds dwarszit. Soms ben je je er zelf niet eens bewust van dat er iets naars plaatsgevonden heeft, maar merk je op dat je bepaalde gewoontes of gedragingen hebt die je wel belemmeren in je dagelijks leven. Dan kan traumatherapie een mooi middel zijn dit aan te pakken.

Het woord ‘trauma’ klinkt heel zwaar, en dat is het ook wanneer het bijvoorbeeld gaat om seksueel misbruik of oorlogservaringen, maar het kan ook om iets kleiners gaan wat niet altijd gezien wordt als trauma, maar waar je wél door kunt vastlopen in je leven. Bijvoorbeeld wanneer je voortdurend prikkelbaar of hyperalert bent. Ongeacht de oorzaak, kunnen we het probleem in het ‘nu’ oplossen, zonder dat we per se terug hoeven te gaan naar een nare ervaring in het verleden. We werken met waar jij op dít moment last van hebt in je leven en in je lijf.

Onverklaarbare reacties                                     

Bij een trauma is het zo dat de herinnering aan de gebeurtenis wordt opgeslagen in je zenuwstelsel, en dat je lichaam op bepaalde momenten een onverklaarbare reactie geeft, omdat het zich die ervaring herinnert. Ook al ben je zelf de aanleiding vergeten: je lijf weet het nog! Dit kan ervoor zorgen dat je veel meer in je hoofd gaat leven in plaats van je lichaam te voelen. Dit is een veel voorkomende route. Problemen zijn daarom niet altijd alleen met het hoofd, het verstand, op te lossen. 

Ik kijk ook naar het ‘verhaal’ dat je lichaam en je zenuwstelsel te vertellen hebben, en vandaaruit werken we ernaartoe dat je weer meer veerkracht en ruimte krijgt in je lijf en je leven. Spanningen worden losgelaten en het zijn niet meer de belemmerende gewoonten die bepalen hoe jij je leven leidt. Samen werken we in gesprek en in beweging met je lijf en zenuwstelsel, waarbij we letten op aanwezige spanningen, sensaties en ervaringen.

We kunnen het probleem in het ‘nu’ oplossen. Herbeleven is niet altijd nodig!

Niet meer vastlopen

In de sessies werken we ernaartoe dat je niet meer vastloopt, dat je zelf weer aan het roer van je leven staat en dat je weer vrijuit kunt leven zoals jij dat wilt. Als lichaamsgericht therapeut en coach wil ik je met de veranderingen die spelen in je leven, een andere benadering bieden om uit belemmerende patronen en gewoonten te stappen, je innerlijk veerkracht te vergroten en trauma te helen, zodat je toegang krijgt tot vrijuit leven.