21 oktober 2019

Weet jij jouw grenzen te bewaken?

Weet jij jouw grenzen te bewaken?

Een burn-out komt vaak onverwachts. Plotseling loop je tegen een muur van vermoeidheid aan die je niet aan had zien komen. ’s Ochtends opstaan is al een hele overwinning, en aan het werk wíl je wel, maar kun je niet beginnen. In je hoofd vreten gedachten aan je: had je maar ingegrepen, had je maar beter voor jezelf gezorgd. Want een burn-out overwinnen kost veel tijd en energie die je liever had besteed aan waar je gelukkig van wordt.

Veel mensen met burn-out

Had je kunnen ingrijpen? Ik denkt van wel. Graag stel ik voorop dat niemand zich schuldig te hoeft voelen over het hebben van een burn-out. Het overkomt je zonder dat je dat wilt of dat je erom vraagt, want wie wil er nu graag ziek zijn? Maar helaas is onze maatschappij zo ingericht dat steeds meer mensen er last van krijgen. Cijfers van het CBS beamen dit. Zo blijkt dat jaarlijks maar liefst 16% van de beroepsbevolking burn-outklachten en -symptomen ervaart. Dat is circa 1,4 miljoen mensen!

Te veeleisend

Ik zie dan ook veel mensen die last hebben burn-outklachten. We eisen veel, te veel, van onszelf. Dat komt doordat we continu bereikbaar zijn, altijd aan staan en alles altijd willen kunnen. Daarbij zijn veel mensen meer gefocust op anderen dan op zichzelf, willen ze aardig gevonden worden en zeggen ze daardoor moeilijk nee. Ook kunnen onbewust zaken uit het verleden spelen die we niet goed een plek hebben kunnen geven. Vaak geeft ons lichaam na verloop van tijd signalen af dat het teveel is. Maar omdat we zo in ons hoofd leven, voelen we niet goed aan dat ons lichaam aangeeft dat er een grens is bereikt. We stappen er zo overheen.

Tijd voor je lijf

Veelal is de gemene deler van mensen met burn-outklachten, dat deze mensen moeite hebben met goede zelfzorg. Vaak weten ze niet wat ze kunnen doen om goed voor zichzelf te zorgen, terwijl dat zo belangrijk is. Aandacht besteden aan je lichaam is hier een onderdeel van. Je lichaam goed voeden en bewegen hoort daarbij, maar ook het voelen of je lichaam hints geeft over je welzijn. Ben je kortademig? Voel je je energiek? Heb je ergens pijn? Als je af en toe de tijd neemt te luisteren naar je lichaam, kun je daar ontzettend veel van leren.

Zelfzorg is ook rust

Verder wordt het belang van rusten vaak onderschat. En met rusten bedoel ik niet noodzakelijk slapen. Naast slaap, behoort voldoende rust overdag ook tot zelfzorg. Dat betekent niet dus niet dat je jezelf moet verplichten tot dutjes doen, rust betekent ook even jezelf onttrekken uit stressvolle situaties. We worden tegenwoordig doorlopend geprikkeld en nemen geen tijd om al deze prikkels te verwerken en een plekje te geven. Maar prikkelvrije rustmomenten geven je de mogelijkheid even op adem te komen, letterlijk en figuurlijk, zodat je het volgende stressmoment beter aan kan.

Een stevige basis

Heb je last van een mentale of fysieke klacht? Als coach en lichaamsgericht therapeut is het mijn missie om jou te helpen begrijpen, voelen en ervaren dat je goed genoeg bent zoals je bent. Dat doe ik door mensen in staat te stellen kennis en ervaring vanuit het hoofd, lichaam en ervaring te combineren. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen die stevige basis kan vinden, vergroten en meenemen in het dagelijkse leven. Benieuwd? Neem vrijblijvend contact op.