18 mei 2014

Vorm vinden en ruimte geven

“Vorm is leegte en leegte is vorm. Vorm is niets anders dan leegte en leegte is niets anders dan vorm.” staat er in de Hart soetra geschreven. Vorm, ruimte en leegte zijn woorden waar vele definities voor zijn, maar waarbij ook woorden tekort schieten.

In de yoga en meditatie zijn het woorden die je tegen kan komen. Waarin je kunt ervaren dat alles met elkaar verbonden is. Je kunt ervaren dat je veel energetische bezig kunt zijn dan door alleen met het materiële lichaam te werken. Je kan de vorm en de ruimte van je lichaam ervaren, in de yoga, in de meditatie en in de Pranayama, maar zeker ook door het leven zelf. Door de eigen essentiële leegte te leren zien en ervaren bij jezelf kun je meer loslaten. Daardoor kan het leven in balans komen.

Vormen vinden

Vorm is dat waar je jezelf mee vereenzelvigt. Je rol in het leven, vrouw, dochter, vriendin, je beroep, enzovoort is een vals idee van het Zelf gebaseerd op concepten. De vorm volgt je geest. Gedachten en ideeën omtrent wie je bent vormen je bestaan, waardoor we zelf vorm geven aan ons lichaam. We geven uitdrukking aan wie we zijn. Dit blijkt bijvoorbeeld uit een onzeker persoon die zich in zichzelf terugtrekt en niet gezien wil worden. In de houding zie je dan de schouders naar voren zakken en een bolle rug ontstaan. Het onzekere gevoel en de ideeën daaromheen maken dat de vorm van het lichaam zich aanpast.

In essentie ben je leegte die tot een vorm komt waarin je jezelf ontmoet en weer terug gaat naar de leegte. Dit is een transformatie van vorm die je ook terugziet in dood en leven: men komt uit de leegte en wordt geboren, ontmoet zichzelf in het leven en na het sterven gaat men weer terug naar de leegte. In stilte verblijven is dan belangrijk om in contact te komen met jezelf. Je bewustzijn komt steeds meer in de vorm als je met aandacht in het huidige moment verblijft. Door aanwezig te zijn in het nu en daarin open te zijn kun je komen tot acceptatie. Vanuit acceptatie van het huidige moment kun je veranderen terwijl vanuit ontevredenheid je niet goed kunt veranderen en je dieper komt vast te zitten in de vorm.

What determines ultimately whether your life has meaning or not is whether the dimension of depth
—the stillness, the spaciousness, the formless essence— whether you realize that within yourself.
Or whether your life is consumed completely by the world of form,
which includes the thinking mind…

~ Eckhart Tolle ~

Ruimte geven

Als je in gaat zien dat je de vormen niet blijvend kunt vasthouden, dat je nooit jezelf daarin een vaste grond, een blijvend houvast kan geven, verdwijnen je oordelen en gedachten. Dan zijn er momenten van een oneindige ontspanning, ruimte, vrijheid. Er hoeft niets meer gedaan te worden om jezelf in stand te houden, te verdedigen, sterk te maken. Dat valt allemaal weg, die hele afhankelijkheid van je eigen gevoelsmatige ideeën. Dan merk je dat je dan pas tot jezelf komt en je niet meer afhankelijk bent van alle gedachten en oordelen. Dat zie je aan het leven dat nu op een vrije en spontane wijze verder gaat. Met acceptatie van dat wat is, ontstaat er ruimte.

Loslaten van de vorm geeft ruimte. De leegte of Stilte is dan de bron waar alles uit ontstaat en toch ook niet ontstaat, omdat alles al IS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *