10 november 2015

Tapas – inzet of doorzettingsvermogen

De betekenis van Tapas kennen de meeste mensen wel als de kleine hapjes bij de borrel die samen een complete maaltijd kunnen vormen. Maar er is ook nog een andere betekenis welke uit de oude Yoga geschriften komt.

Wat zeggen de Yoga geschriften?

Beschreven in het achtvoudig pad door Patanjali is de derde Niyama (leefregel voor yogi’s) Tapas. Tapas is afgeleid van het werkwoord ‘tap’ dat verwarmen/verhitten betekent. Tapas is dan de transformerende hitte die door je inzet je onzuiverheden wegbrandt, zodat je kern tot zijn recht kan komen. De ‘temperatuur’ luistert dan nauw, je inzet is al snel te sterk of te slap, Tapas betekent hier dan ook vurige inzet, doorzettingsvermogen, discipline, enthousiasme, de beoefening van yoga in het dagelijks leven.

Tapas verwijst naar het vuur, de discipline in jezelf om een yoga beoefening te beginnen en vol te houden. Tapas vraagt de yogi het vuur in zichzelf brandende te houden en te volharden in het yoga pad. Door Tapas transformeren we van binnenuit. We zuiveren de geest, creëren een evenwichtig en gezond lichaam en bevrijden onze creatieve levensenergie. We worden moedig en wijs en we gedragen ons integer, recht door zee en ongecompliceerd.

Door inzet wordt men zuiver en verkrijgt men volledige macht over lichaam en zintuigen.
~ Patanjali

Wees een licht voor jezelf

Als je je inwendige kracht, je levensenergie, tot haar recht wilt laten komen is het belangrijkste om erin stabiel aanwezig te zijn. Er niet meer of minder kracht te laten zijn dan dat er is. Heel snel is de energie te gericht, te gebundeld, te gewild, te verdicht, te geconcentreerd, als een kramp of als een blokkade. Maar net zo makkelijk is ze te ruim, te ongeconcentreerd, te ijl.

Vanuit verbinding met jezelf kun je gaan verkennen wat er nodig is om aan je kracht meer ruimte en aandacht te geven. Het vraagt inzet om ermee in contact te blijven, vooral de inzet om niet te veel aandacht te besteden aan al die zaken die het contact met je kern verbreken.

Vanuit het contact met je kern weet je wat wezenlijk is en daar besteed je aandacht aan. Door Tapas voegt alles zich naar de lichtende, stralende, stille kracht die jij bent. Tapas is als een vuur dat ons een heldere blik en stralende energie geeft.

Loslaten van ongewenste gewoonten

Gewoonten vormen een belangrijk deel van onze kern, een deel van de essentie van onze persoonlijkheid. Als we willen transformeren is het zeer belangrijk om negatieve gewoonten te doorbreken. Om iets eerder naar bed te willen gaan, minder te willen drinken of eten, etc. Het loslaten van ongewenste gewoonten wordt ook wel Tapas genoemd. Omdat jij je buitengewoon inspant om je gedrag te veranderen. Door zelfdiscipline transformeer je oude, soms ondermijnende, gewoonten door nieuwe gewoonten. Bereid zijn het tot het einde vol te houden, keer op keer, is Tapas. Deze mentale kracht en volharding leer je in het beoefenen en bevorderen van zelfdiscipline met behulp van yoga oefeningen. In het verbinden van (yoga) houdingen met adem en met geconcentreerde aandacht.

Buiten de yoga mat

De voordelen van het beoefenen van zelfdiscipline in de yoga gaat verder dan de yogales zelf. Als je je tijdens de oefeningen beter leert concentreren, zal je concentratie ook op je werk beter zijn. Als je tijdens de oefeningen geduld beoefent, zal je ook geduldiger worden in je relaties. Als je tijdens de oefeningen vriendelijker wordt voor jezelf, zal je ook vriendelijker zijn tegen iedereen om je heen. De uiteindelijke kracht van yoga gaat verder dan wat de ogen kunnen zien.

Op weg naar binnen

Yoga is in essentie de beoefening van het verfijnen van onszelf. Yoga is de beoefening van de discipline van adem, lichaam en geest voor een optimaal functioneren. Yoga is de beoefening van aandachtigheid, mededogen, gratie en liefde in al het handelen.
We zijn allemaal geboren met onbeperkte mogelijkheden en een diep innerlijk weten van wat goed en waar is. In de oosterse filosofie wordt gezegd dat de mens is vergeten waarom hij hier is. Met alle indrukken die van buitenaf op ons afkomen zijn we het contact met de schepping en met onszelf kwijtgeraakt.

Ik geloof oprecht dat alle antwoorden zich in jou bevinden. Het vraagt veel discipline en inzet om de geschenken vanuit onze kern weer terug te vinden. Met de yoga, de meditatie, de adem en de persoonlijke begeleiding hoop ik jou te kunnen begeleiden op jouw reis naar jouw essentie, naar jezelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *