6 juli 2012

Wat zeg je met Namaste

Steeds vaker hoor je het woord Namaste. Niet alleen in de yogalessen, maar ook steeds meer daarbuiten. Vaak ook gecombineerd met een gebaar met de handen.

Het gebaar Namasté is de overtuiging dat er een goddelijke vonk in ieder van ons aanwezig is in het hartgebied of hart chakra. Het gebaar is een erkenning van de ziel in een ander. “Nama” betekent boog, “as” betekent dat ik, en “te” betekent dat u. Daarmee betekent Namasté letterlijk “buig dat ik u” of “Ik buig voor u.”

Wat zeg je met Namasté

We zeggen Namasté in de yoga of meditatieles, of soms ook als een hallo of afscheid van een speciale vriend of leraar. We zeggen: “Ik groet de God/het licht in jou”. Hiermee helpen we onszelf te herinneren aan de heiligheid van het leven en van onze eigen zoektocht naar goddelijkheid.

Ik heb gehoord dat Indiase ouders hun kinderen aanmoedigen “Namaste” of “Namaskaar” te zeggen. Zoals een Nederlandse moeder of vader zou aanmoedigen om “Goedendag/Tot ziens” te zeggen. “Ik groet de God in u.” Het is de mooiste boodschap die je zeker een kind kan leren.

Maar wat betekent het? In de praktijk?

Om Namasté uit te voeren, plaatsen we de handen tegen elkaar voor het hart, sluiten de ogen en buigen het hoofd. Het kan ook gedaan worden door de handen voor het derde oog te plaatsen, het buigen van het hoofd, en daarna de handen naar het hart te brengen. Dit is een bijzonder diepe vorm van respect. Hoewel in het Westen het woord “Namasté” meestal wordt uitgesproken in combinatie met het gebaar, wordt in India ervan uitgegaan dat het gebaar zelf Namasté betekent, en daarom is het niet nodig om het woord te zeggen tijdens het buigen.

Je neemt hiermee meer tijd voor elke persoon dan je gewend was te nemen. Je maakt contact met de waarheid dat we allen één zijn, wanneer we leven vanuit het hart. Wat zich in het dagelijks leven kan uiten door een blik in de ogen, een bevestiging van de mensheid, een meestal open oor om te luisteren. Een druk op de arm, indien nodig. Om de tijd te nemen om het goddelijke in alle mensen om je heen te zien. Elke dag.

NAMASTE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *