19 mei 2019

8 Levensgebieden van zelfzorg

8 Levensgebieden van zelfzorg

Wat betekent zelfzorg voor jou en hoe zorg je dan voor jezelf? Zijn er wel eens momenten dat je daarbij stilstaat? Dan kan je je realiseren dat je al meer voor jezelf doet dan je dacht, want het zit in onze dagelijkse activiteiten om voor onszelf te zorgen. Het zijn activiteiten en beoefeningen die we op regelmatige basis aangaan om stress te verminderen en ons welzijn te verbeteren.

Zelfzorg is een persoonlijke reis en elke dag verandert het leven en daarmee dus ook wat goed is voor jou. Het is dus belangrijk om voortdurend op jezelf te letten (dat wil zeggen er een gewoonte van maken) en na te denken over wat je gezondheid en welzijn verbetert.

Er is ook een holistische manier hoe je naar zelfzorg kunt kijken. Zodat het strategieën kan bevatten die over de 8 gebieden van je leven kunnen gaan. Op deze manier ernaar kijken kan je nog wat extra hulp geven in het verbeteren van je persoonlijke reis. Als ik met cliënten werk met een focus op zelfzorg, kijken we waar ze zijn in de volgende 8 gebieden. 

1 Fysieke zelfzorg

Omvat beweging van het lichaam, gezondheid, voeding, slaap, rust, fysieke aanraking en seksuele behoeften. Enkele voorbeelden van fysieke zelfzorg zijn:

2 Psychologische zelfzorg

Omvat het leren van nieuwe dingen, het toepassen van consequent denken, het betrekken van intrinsieke motivatie, het oefenen van mindful en creatief bezig zijn. Enkele voorbeelden van psychologische zelfzorg zijn:

3 Emotionele zelfzorg

Omvat het verbeteren het herkennen, begrijpen en uitdrukken van emoties, het navigeren door emoties, het vergroten van empathie, effectief omgaan met stress en het ontwikkelen van mededogen voor jezelf en anderen. Enkele voorbeelden van emotionele zelfzorg zijn:

4 Sociale zelfzorg

Houdt in dat je je in een ondersteunende groep bevind en een netwerk van relaties om je heen hebt die je vertrouwt en wanneer nodig opzoekt. Zorgzame en ondersteunende mensen om je heen bouwen een gevoel van verbondenheid op. Enkele voorbeelden van sociale zelfzorg zijn:

5 Professionele zelfzorg

Omvat het delen van je sterke punten en kwaliteiten, het hebben van duidelijke professionele grenzen, je doel leven. Enkele voorbeelden van professionele zelfzorg zijn:

6 Zelfzorg voor het milieu

Een georganiseerde, goed onderhouden en overzichtelijke werk-, bedrijfs- en thuisomgeving, met schone kleding en schoon vervoer. Zorgen voor afvalvermindering en technologie tijd minimaliseren. Enkele voorbeelden van milieu-zelfzorg zijn:

7 Spirituele zelfzorg

Omvat de overtuigingen en waarden die belangrijk voor je zijn en je leven leiden. Dit omvat het nastreven van je hogere doelen en de beoefeningen die je ondersteunen bij het ontwikkelen van spiritueel bewustzijn. Enkele voorbeelden van spirituele zelfzorg zijn:

8 Financiële zelfzorg

Houdt in dat je verantwoordelijk bent voor je financiën (dat wil zeggen woonlasten, inkomsten, verzekeringen, besparingen, enz.) En een bewuste relatie hebt met geld. Enkele voorbeelden van financiële zelfzorg zijn:

Infographic 8 levensgebieden van zelfzorg

Omdat er veel te schrijven is over zelfzorg heb ik een drieluik gemaakt hierover. Lees ook de andere blogs hierover:
Zelfzorg, is dat egoïstisch?
12 Tips voor snelle zelfzorg

En wil je ondersteuning bij je eigen proces van meer zelfzorg? In de online training OP JEZELF BOUWEN, om je zelfzorg te vergroten en te zorgen voor meer veerkracht en balans in je leven help ik je hierbij met tips, praktische oefeningen en informatie.