8 januari 2020

Balans weer terugvinden door je adem

Balans weer terugvinden door je adem

Wist je dat burn-out vandaag de dag een van de grootste oorzaken is van (langdurig) verzuim? Het is dan ook heel waarschijnlijk dat jij of mensen in jouw omgeving hier last van hebben. En een burn-out ontstaat niet uit het niets. Voorafgaand aan deze vorm van overspanning is er een langere periode van teveel stress en drukte. Heb jij ook het gevoel dat je stress ervaart en het te druk hebt? Dan ben je dus niet de enige.

Stressvolle maatschappij

Moeilijk voor te stellen, maar zo’n twintig jaar geleden kenden we het woord ‘burn-out’ nog niet. Natuurlijk was er ook toen sprake van overspanning, maar de mate waarin het vandaag de dag voorkomt, was toen niet aan de orde. In onze moderne maatschappij is prestatiedruk een factor die voor die extra stress zorgt. Het werken moet tegenwoordig snel en efficiënt, maar naast werk willen we ook aan de verwachtingen voldoen van vrienden en familie.

Ook kunnen ontspannen

Wanneer je altijd maar onder spanning staat, gaat het vroeg of laat een keer fout. Vergelijk het met een elastiekje: als die lang genoeg wordt aangetrokken, is daar op een gegeven moment ook de rek uit. Stress is op zichzelf niet verkeerd – het helpt je ook om te presteren. Maar na stress en inspanning moet je lichaam wel weer kunnen herstellen. En dat is waar het bij veel mensen vaak misgaat.

De spiegel van hoe jij je voelt

Als het jou niet lukt om te ontspannen en je teveel stress ervaart, kan dat zorgen voor vervelende klachten die lichamelijk, psychisch of in het ademhalingspatroon merkbaar zijn. Je ademhaling is oppervlakkiger en hoog in de borst. De ademhaling verbindt lichaam en geest: elke gedachte die je hebt, wat je doet en wat je denkt heeft invloed op de ademhaling. Daarmee is de adem de spiegel van hoe jij je voelt. In periodes waarin je te gestrest bent, is ademhalingstherapie dan ook zeer zinvol.

Herken spanning en ontspanning

In de Cursus Adem en ontspanning leer ik je aan de hand van adem- en ontspanningsoefeningen te voelen en bewust te leren ontspannen. Zo leer je herkennen hoe spanning en ontspanning in het lichaam voelt en hoe deze te beïnvloeden is. De oefeningen zijn zeer laagdrempelig en makkelijk uit te voeren, zodat je er ook thuis mee kunt werken en ze makkelijk in het dagelijks leven kunt toepassen. Zodat je je structureel ontspannen kan voelen.

Voor jou!

Eind februari begint ik met een nieuwe Cursus Adem en ontspanning. We doen eenvoudige ontspanningsoefeningen waar de nadruk niet echt op de adem ligt, maar waardoor de adem indirect wel degelijk meer zakt en ontspant. Ze kunnen zowel staand, zittend als liggend worden uitgevoerd, dus ook buiten de cursus zijn ze erg nuttig. Op die manier kun je al in zes weken een verandering zien plaatsvinden bij jezelf.

Adem- en lichaamsgerichte therapie

Ik geef adem- en lichaamsgerichte therapie aan iedereen die anders wil leren omgaan met stresssituaties of burn-outklachten. Maar ook spanningsklachten als hoofdpijn, slaapstoornissen, vermoeidheid, spierspanningen, vage klachten en dergelijke kunnen met behulp van adem- en lichaamsgerichte therapie effectief benaderd worden. Daarnaast werk ik als coach en trauma therapeut. In die hoedanigheid is het mijn missie om jou te helpen begrijpen, voelen en ervaren dat je goed genoeg bent zoals je bent. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen een stevige basis kan vinden, vergroten en meenemen in het dagelijks leven.