25 juli 2023

Bekijk het van de postieve kant

Sommige mensen huppelen praktisch door het leven. Alles zit ze mee, ze zijn altijd vrolijk en trotseren de dag met een roze bril op. Ondertussen slaap jij door je wekker heen, sta je een half uur in de file en kom je er op je werk achter dat er een gigantische vlek in je shirt zit. Lekker dan! Het is soms lastig om positief te blijven, ook al heeft vrolijk zijn heel veel voordelen voor je mentale gezondheid. Kun je jezelf dan ‘forceren’ om vrolijker door het leven te gaan?

Wat zit er mee, wat zit er tegen?

Natuurlijk kun je niks aan die file veranderen en is die vlek in je shirt inderdaad een beetje ongemakkelijk. Maar het is heel makkelijk én heel menselijk om in al het slechte te blijven hangen. Kijk daarom ook naar waar het wél goed gaat en wat wél goed voelt. Niet om het negatieve weg te duwen, maar om er een extra (positieve) optie naast te zetten. Want je neemt kleine dingen in het leven snel voor lief of je accepteert het als de norm. Bijvoorbeeld het feit dat het droog is als je ’s ochtends naar je werk vertrekt, dat je bureau opgeruimd is als je aankomt en dat je koffie lekker smaakt. Het hoeft niet groots en massaal te zijn om betekenis te hebben, al is het maar voor even.

Gooi de situatie om

Behalve goede dingen te vinden in je dagelijkse leven, is het misschien wel nóg belangrijker om ze te vinden in die momenten van hopeloosheid. Tijdens die file kun je nog even lekker naar muziek luisteren en je voorbereiden op de dag. Is er een taak die je maar niet afkrijgt? Zie dit dan niet als persoonlijk falen, maar als moment van ontwikkeling en kijk hoe het komt dat je zoveel moeite hebt om het af te ronden. Is hier iemand die je hierbij kan helpen, zijn er stappen die je zelf kunt ondernemen? Je bent vaak kritisch tegenover jezelf en staat geen dagen van nutteloosheid, van niks doen en verveling toe, terwijl die juist zo belangrijk zijn. Ook daar mag je bewust van zijn.

Een positieve insteek

Niet vastzitten in wat niet goed voelt, maar opties leren zien is een skill die je moet ontwikkelen, eentje die je helpt om te leren gaan met de uitdagingen in het leven. Om de dagelijkse problemen, klein of groot, op een andere manier te benaderen. En zo’n vaardigheid bezit je niet van de ene op de andere dag. Je moet herkennen wat je voelt, wat je denkt en waar je naar verlangt. Wil je graag leren hoe je dat doet? Met de training ‘Op jezelf bouwen’ leer je waar je energie van krijgt, wat zelfzorg is, en hoe je de kwaliteit van jouw leven verbetert. Je kunt gelijk aan de slag en de veranderingen doorvoeren in je leven. Meld je nu aan!