18 november 2021

Ben je vastgelopen in jezelf?

Ik groeide op met het gevoel van duizend sensaties per dag en niet in staat om het allemaal te verwerken en werd hierdoor overweldigd. Om hier mee om te gaan ging ik meer in mijn hoofd leven, werd mijn lichaam pijnlijk en lastig. Dus als de wereld waarin je nu leeft te veel voor je voelt, dan hoor ik je.

Ik liep vast en om dat te hanteren leerde mezelf een nieuwe route aan waarmee ik steeds minder aandacht ging hebben voor mijn eigen lichaam. Achteraf gezien was dit een patroon wat me juist nog meer ging belemmeren.

Aandacht hebben

Aandacht is de meest basale vorm van liefde. Toch hebben we vaak weinig aandacht voor het verhaal wat ons lichaam ons vertelt, de signalen die het afgeeft. Pijn, ongemak, honger, dorst, moeheid, etc. Vaak zijn het dingen die ons in de weg zitten bij wat ons hoofd bedacht heeft wat we willen doen, wat er moet gebeuren. Waardoor we zaken eerder wegduwen dan dat we er aandacht voor hebben.

Onderweg kan het dan zelfs zo zijn dat je de verbinding kwijtraakt met wat je lichaam en je adem je te vertellen hebben. Je eigenlijk alleen nog maar in je hoofd leeft. Zo vaak merk ik bij mensen die ik begeleid dat als ik de vraag stel “wat voel je nou?” dat er een antwoord vanuit het hoofd komt. Ik denk dat, ik vind dat, ik weet dat…

Luisteren naar je lichaam

Wat is voor jou de laatste keer dat je écht geluisterd hebt naar wat je lichaam je vertelt? De sensaties die je voelt in je benen, armen of hoe makkelijk of moeilijk de ademhaling gaat. Kan je echt ervaren hoe je lichaam nu zo zittend voelt terwijl je dit leest? De warmte van je kleding, de druk van het oppervlak waarop je zit.

Hoe meer ook het verhaal van je lichaam mee mag doen, hoe meer je thuiskomt bij jezelf. Hoe meer je kan ontspannen, rust kan ervaren en helderheid kan krijgen in wat je wilt doen, welke emoties er spelen en wat je nodig hebt. Hoe meer je kan ontdekken wat de route van belemmerende patronen en gewoonten is geworden die je weghoudt bij weer vrijuit leven.

Je lichaam spreekt in sensaties

Je lichaam praat. Het verlangt je begrip. Wanneer je je verdrietig, boos, blij, geïrriteerd voelt…. Pauzeer… Let op…

Hoe voelt je lichaam de emotie? Waar in je lichaam kun je het volgen?
Door de taal te willen leren begrijpen die in ons lichaam is opgeslagen krijg je een meer samenhangend bestaan. Samenhang begint allemaal in je lichaam, in contact met de reactie van je zenuwstelsel.

Veranderen

De verandering in jou begint in je lichaam en je zenuwstelsel en in je reacties die je kan waarnemen. Want er is altijd een reactie.

Je lichaam fluistert voordat het schreeuwt. Luister naar het fluisteren, zodat het schreeuwen niet nodig is.

Hoe reageert jouw lichaam?

Wil jij ook ontdekken hoe je vanuit vastlopen weer kan komen bij vrijuit leven? Met lichaamsgericht therapie begeleid ik je hierbij met praktische handvatten voor in het dagelijks leven en help je op weg naar flow. Daarnaast krijg je meer inzicht in de wisselwerking tussen je gedachten en je gevoel. Zo kun je stappen zetten naar een meer ontspannen leven.