22 januari 2024

Lichaamsgerichte therapie, doorbreek het vastlopen!

Het gevoel van vastlopen is enorm frustrerend. In je hoofd dwalen allerlei gedachtes rond, die ook nog eens verstrikt raken. Dat zorgt voor onrust, onduidelijkheid en emoties waar je mee worstelt. Je lichaam reageert op deze negatieve gevoelens. Je kunt het gevoel hebben dat je vastloopt. Maar wist je dat je lichaam je ook verder kan helpen?

Luisteren naar je lichaam

Tegenwoordig zijn we geneigd vooral naar ons hoofd te luisteren. We proberen alles op te lossen met ons verstand, terwijl ons lichaam ons ook zoveel vertelt. Je lichaam slaat allerlei informatie op, zowel positief als negatief. Denk aan onbewuste lagen pijn, verdriet, momenten dat je in de vecht- en vluchtstand zat of je niet veilig voelde. Wanneer dit niet goed verwerkt wordt, geeft je lichaam een reactie.

Signalen

Je lichaam probeert je een verhaal te vertellen in de vorm van:
• Depressie en neerslachtigheid
• Stress of burn-out
• Rouw
• Traumatische herinneringen en oud zeer
• Onverklaarbare lichamelijke klachten
• Moeite met gevoelens uiten, emoties verwerken
• Problemen niet onder woorden kunnen brengen

Lichaamsgerichte therapie

Luisteren naar je lichaam is niet iets wat voor iedereen nog vanzelfsprekend is. Ik snap het: grote kans dat je geleerd hebt om je groot te moeten houden. Even slikken, kaken op elkaar, negeren wat je voelt en accepteren dat het leven zo gaat. Maar niets is minder waar. Met lichaamsgerichte therapie kun jij het vastlopen doorbreken en je lichaam en jezelf beter leren begrijpen. Je ontdekt onbewuste patronen en gewoonten die je blokkeren en deze aanpakken zorgt voor meer balans.

De theorie

Lichaamsgerichte therapie klinkt misschien vaag of zweverig, maar dat is het niet. Ik werk met verschillende methodes, zoals Somatic Experiencing en de Polyvagaal theorie. Het zenuwstelsel speelt hierbij een essentiële rol, omdat het de ‘fight, flight, freeze’-reactie aanstuurt die optreedt in stressvolle of traumatische situaties. Somatic Experiencing richt zich op de gevolgen van deze reactie in het lichaam en ondersteunt bij het loslaten van opgeslagen spanningen en vastgehouden energie die tijdens een traumatische gebeurtenis zijn ontstaan

Uit je overlevingsreactie

Mijn aanpak is altijd holistisch, intuïtief en gebaseerd op bewustzijn. Dit betekent dat ik je als geheel zie en ondersteun, met de focus op wat voor jou belangrijk is. Samen gaan we op zoek naar een manier die voor jou werkt, zodat jij je weer vrij kunt voelen en krachtig door het leven kunt gaan. Je kunt per direct starten met de online training ‘Van STRESS naar RUST’. Dat is tevens een prachtige voorbereiding op een individueel traject. Heb je vragen? Neem gerust contact op.