17 oktober 2023

Stress en trauma: de waar- en onwaarheden!

Het ideale plaatje is dat jij altijd ongedeerd en gezond blijft. Toch maakt iedereen in zekere mate iets mee dat een blijvende indruk achterlaat op jou en je lichaam, wat kan leiden tot stress en trauma. Deze twee begrippen liggen dicht bij elkaar, maar wat is waar en wat niet? In deze blog zet ik de feiten en fabels op een rijtje.

Trauma komt alleen door een grote, heftige gebeurtenis

Dit is wat vaak wordt gedacht, maar de realiteit is dat zowel grote als kleine gebeurtenissen trauma kunnen veroorzaken. Trauma met een hoofdletter ‘T’ verwijst naar het meemaken van oorlog of verkrachting, maar ook ‘kleine letter t’ trauma’s kunnen overweldigend zijn. Denk aan jarenlang gebrek aan steun van ouders of een dreigende situatie tijdens een avondje uit zonder hulp. Je lichaam en zenuwstelsel slaan ook dit soort situaties op, waardoor je sneller getriggerd kan worden en er een trauma kan vormen.

Stress zorgt voor trauma

Dit is in zekere zin een feit. Langdurige stress kan zich uiteindelijk ontwikkelen tot een trauma voor je systeem. Door aanhoudende spanning heeft het een impact op je lichaam. Emoties, versnelde ademhaling, hartkloppingen of piekerende gedachten kunnen je systeem overweldigen. Niet alle stress leidt direct tot een trauma, maar het kan zich opbouwen en je lichaam gevoeliger maken voor traumatische reacties.

Het gaat vanzelf weer over

Het negeren van emoties en deze wegstoppen leidt niet tot een oplossing voor stress en trauma. Dit is dus een fabel. Spanningen kunnen zo sterk aanwezig zijn dat je niet meer tot rust kunt komen. Hierdoor ontwikkel je onbewuste overlevingsmechanismen, zoals in je hoofd leven en geen contact meer hebben met je lichaam.

Hulp vragen is niet zwak

Om deze patronen te doorbreken, is hulp nodig. Het vragen om hulp is absoluut niet zwak, dat is een feit. Het gaat erom patronen te onderzoeken en te ontdekken of ze kunnen veranderen en wat veilig is. Vaak is het patroon ontstaan in relaties en word je ook juist daarin weer getriggerd. In contact met iemand (een coach of therapeut) is het voor je lichaam en zenuwstelsel daarom ook makkelijker om dit op te lossen dan alleen. Het verwerken van stress en trauma hoef je juist niet alleen te doen.

Heb jij hulp nodig? Een stap die je kan ondersteunen, is informatie verzamelen via mijn e-book of online trainingen. In deze trainingen geef ik als lichaamsgericht therapeut & coach professioneel advies mee hoe jij je stress of trauma kunt verwerken.