18 januari 2021

Niet perfect is ook goed

Niet perfect is ook goed

Het nieuwe jaar is aangebroken en jij staat alweer klaar met je lijstje vol goede voornemens. Je takenlijst overstroomt met dingen die er moeten gebeuren, maar jij doet er nog een schepje bovenop.

Hoewel streven naar zelfverbetering natuurlijk goed is, kan het wijs zijn om de goede voornemens dit jaar over te slaan en milder tegenover jezelf te zijn. Er zijn immers al zoveel dingen die moeten. Een nieuw jaar betekent niet dat je een geheel nieuw persoon moet zijn, of alles ineens anders moet doen. Niet perfect is ook goed!

Onnodige stress

Januari is voor veel mensen het moment om nieuwe beloftes voor zelfverbetering aan zichzelf te maken. Om vervolgens teleurgesteld te raken wanneer dit niet is gelukt. December is – zeker in normale jaren – een giga stressmaand. Daaraan vervolgens nog meer stress toevoegen, kan al snel overweldigend zijn.

Een nieuw begin

Het idee dat alles in januari per se allemaal anders moet is nergens op gebaseerd. Er zijn veel momenten waarop je kunt beginnen met nieuwe voornemens, zoals na een vakantie, ziekte of grote verandering in je leven. Zo werken goede voornemens voor veel mensen vaak beter in september, net na de zomervakantie. Maar je kunt in principe elke dag met een nieuw voornemen beginnen.


Doel van goede voornemens

Wanneer je goede voornemens nog bovenop je to-do lijst komen, lukt het vaak niet om een nieuw ritme op te bouwen en het voornemen vol te houden. Vervolgens voel je je nog slechter over jezelf – en dat is niet het doel van een goed voornemen. Goede voornemens zijn niet bedoeld om je meer stress te geven, maar zijn een middel om je beter te laten voelen en je zelfvertrouwen en veerkracht te vergroten. Ga daarom eerst na welk doel jouw voornemen dient en of het ondersteunend is aan hoe je je wilt voelen.

Eigen tempo

Vaak leg je jezelf namelijk onnodige druk op. Gezonder willen leven is een goed streven, maar we hoeven niet allemaal een afgetraind lichaam te hebben. Wees daarom niet zo streng voor jezelf. Het leven draait om vooruitgang, niet om perfectie. Veroordeel jezelf dus niet over waar je nog niet bent, maar sta stil bij hoever je al gekomen bent. We groeien allemaal in ons eigen tempo met verschillende mogelijkheden, dus vergelijk jezelf niet met anderen. Het leven is moeilijk genoeg zonder dat je van jezelf je grootste vijand maakt.

Terug in het moment

Probeer in plaats daarvan eens om het jaar ontspannen in te gaan en met nieuwsgierigheid te benaderen en kijk wat er gebeurt. Wanneer alles perfect moet, ben je eigenlijk uit het moment. Bekijk het daarom vanuit een ander perspectief en benader de dingen die je doet, voelt en denkt met nieuwsgierigheid. Hoe doe je dingen en waarom? Hoe voelt het in je lijf en waarom voel je je zo? Door terug te gaan naar je gedachten en emoties, kun je onderzoeken waarom je die perfectie zoekt. Kijk dus liever met zachtheid naar wie je eigenlijk zelf echt bent en hoe je beter kan zijn met wat er is.

Leren hoe het anders kan?

Ben jij je eigen ergste criticus, wil je de vergelijking met anderen stoppen en leren hoe je met meer zelfcompassie naar jezelf kunt kijken? Met individuele coaching van Maroesja Grabijn leer je zelfcompassie ontwikkelen en leer je vertrouwen op je innerlijke wijsheid, zodat je je perfectionisme en het gevoel van falen kan loslaten. Zo blijf je dichter bij jezelf en in jouw eigen tempo groeien. Zonder dat alles perfect hoeft te zijn.