20 maart 2024

People pleasing: het gevoel dat je er niet mag zijn

Het gebeurt vaak onbewust: voor je het weet heb je alweer toegezegd die vervelende klus te zullen opknappen, terwijl je er diep in je hart eigenlijk helemaal geen zin in hebt. Maar weigeren durf je niet. Wat zullen ze dan wel niet van je denken? Misschien verlies je daarmee zelfs hun vriendschap of waardering. Een typisch geval van people pleasing: als je de ander niet behaagt, heb je het gevoel dat je er niet mag zijn.

Trauma in je jeugd

Anderen constant willen behagen, je aanpassen aan anderen, moeilijk ‘nee’ kunnen zeggen en het verwaarlozen van je eigen grenzen en behoeften: dat is people pleasing. Vaak komt het voort uit een ontwikkelingstrauma of hechtingswonden vanuit je jeugd. In je jeugd bood dat pleasen je een gevoel van veiligheid en liefde. Het voldoen aan de behoefte van anderen gaf een gevoel van erkenning en bescherming. Het werd – net als vechten, vluchten of bevriezen – een overlevingsroute.

Hunkeren naar lof, acceptatie en liefde

Zo’n overlevingsroute als people pleasing dat ontstaan is in je jeugd, groeit ook door naar je volwassen leven. Vaak onbewust zet je de belangen van anderen stelselmatig boven die van jezelf. Je wilt dat anderen je aardig vinden. Maar de onderliggende reden is dat je hunkert naar veiligheid, acceptatie en liefde. Daardoor ga je continu over je eigen grenzen heen en dat heeft op den duur gevolgen voor je fysieke én mentale gezondheid.

Fysieke klachten

Je lichaam raakt ontregeld. Eigenlijk staat het altijd ‘aan’. Er is geen ontspanning – en dus herstel – omdat je het gevoel hebt dat je niet mag zijn wie je bent. Die voortdurende stress zorgt ervoor dat je lichaam meer cortisol – ook wel stresshormoon genoemd – gaat aanmaken. En dat kan weer leiden tot onder meer een verhoogde bloeddruk, overgewicht, een te hoog bloedsuiker en/of osteoporose.

Mentale belasting

Maar ook mentaal kan people pleasing tot vervelende klachten leiden: doordat je het gevoel hebt dat je niet wordt gezien in je behoeften, kun je verbitterd en geïrriteerd raken. Het levert uiteindelijk zelfs wrok naar jezelf en de ander op. Wordt het niet eens tijd dat je je eigen belangen voorop gaat stellen?

Bewustwording van people pleasing

Een belangrijke eerste stap is bewustwording van jouw pleasegedrag. Stel jezelf eens de volgende vragen:

Tijd en toewijding

People pleasing bij jezelf herkennen en een nieuwe weg inslaan, is niet altijd even gemakkelijk. Je hebt er lang over gedaan om een overlevingsroute te integreren in je leven, en het is dan ook niet realistisch om te denken dat je dit gedrag in een paar weken tijd van je af kunt schudden. Dat vergt tijd. Tijd en toewijding. En liefde voor jezelf.

Zet die eerste stap

Daar moet je zelf mee aan het werk, maar je hoeft het niet alleen te doen. Daar kan en wil ik je graag bij helpen. Bijvoorbeeld met behulp van de groepstraining Overwin de Chaos in je Hoofd die binnenkort van start gaat. Hier vind je meer informatie en de data.