11 maart 2020

Te veel stress? Probeer meditatie!

Te veel stress? Probeer meditatie!

In het moderne leven neemt ons concentratievermogen steeds meer af. Het lijkt alsof we steeds minder oog voor elkaar en de wereld om ons heen hebben. Met onze drukke levensstijl kan het voelen alsof je in een waas leeft. Details ontsnappen aan je aandacht en je bent te veel bezig met alles wat zich in je hoofd afspeelt: een drang om te presteren op je werk, een hectisch gezinsleven dat veel van je vraagt en een lijst met verplichtingen die je nog moet nakomen. Elke dag stapelt deze stress zich steeds meer op. Je kunt de rust dan weer terugvinden door meditatie.

Overprikkeling

Er komt dagelijks van alles op je af. We gaan niet altijd even goed om met deze externe overstimulatie. In plaats van een stap terug te doen en overzicht te creëren, ontwikkelen we slechte gewoontes die de onrust in stand houden. Met elektronische apparaten als constant gezelschap zijn we ons steeds minder bewust van onze omgeving. Vaak grijpen we naar onze mobiele telefoon als een soort houvast of om te ontsnappen aan overprikkeling. Maar dit lost de drukte in ons hoofd niet op, het zorgt juist voor meer ruis. Daarom is het nu meer dan ooit essentieel om hier afstand van te doen.

Afstand nemen

Door te mediteren leer je de vaardigheden te ontwikkelen om ruimte te creëren in je hoofd. Om even helemaal aanwezig te zijn in het hier en nu, met alle zintuigen alert. Tijdens de meditatie sta je stil bij dingen waar je normaal gesproken geen aandacht aan besteed: je ademhaling, je lichaamshouding, je gevoelens. Vaak staat er ongemerkt spanning op je lijf, of gaat het ademhalen niet helemaal vloeiend. In een stressvolle situatie zit de ademhaling meestal hoog in de borst, waardoor je te weinig zuurstof binnenkrijgt. Haal maar eens diep adem vanuit je buik en ga in een ontspannen houding zitten. Waarschijnlijk merk je gelijk verschil. Met meditatie-oefeningen leer je jezelf te centreren: je wordt rustiger, denkt helderder na en hebt weer een betere focus.

Open meditatieavond

Lukt het je niet om te mediteren of weet je niet zo goed hoe het moet? Dan ben je van harte welkom bij de open meditatieavond op 3 april! Je kunt dan zelf ervaren wat meditatie met je doet. Het maakt hierbij niet uit hoe ervaren je bent. Het doel van deze avond is om je te inspireren en motiveren om bewuster te leven. Tijdens deze avond staat het thema ‘meditatie & stress’ centraal. Samen met elkaar leer je hoe je stress kunt herkennen en afremmen. Vervolgens ga je op onderzoek in jezelf en ontdek je de meest effectieve manier om weer in balans te komen en de innerlijke rust te bewaren.

Over Maroesja Grabijn

Bij Maroesja Grabijn kun je terecht voor individuele coaching, lichaamsgerichte therapie en ademhalingscursussen om een authentieker leven te leiden. Ik geef je handvatten waardoor je weer zelfverzekerder, bewuster en krachtiger in het leven staat. Je kunt het dagelijks leven weer aan zonder dat je onderdoor gaat aan stress en prestatiedruk. Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Neem dan contact op voor een kennismaking of meld je direct aan voor de meditatieavond van 3 april.

LET OP: Door de ontwikkelingen mbt het Corona virus kan de avond als groep niet doorgaan, maar ik ben aan het uitzoeken of ik via Zoom toch een aangepaste avond met dit thema kan aanbieden. Dus aanmelden kan nog steeds!