19 februari 2021

Winterdip? Leer genieten van de kleine dingen

Winterdip? Leer genieten van de kleine dingen

De dagen zijn donker, de winter lijkt eindeloos en elke maandag voelt als blauwe maandag. Zelfs de mensen die voorheen weinig last hadden van een winterdip, krijgen het nu moeilijk door de huidige maatregelen, waardoor je meer aan huis gekluisterd zit. Hoewel je weet dat het voorjaar eraan komt, voelt het toch nog te ver weg. Ik geef je overwintering tips over hoe je toch kunt genieten van het leven.

Energie door beweging

Voor mensen die niet van kou houden, is het begrijpelijk dat ze hun bank verkiezen boven de grauwe buitenwereld. Met de lage temperaturen buiten blijf je het liefst binnen, verscholen onder een deken. Toch zal je je niet beter gaan voelen als je de hele dag binnen blijft zitten. Kleed je daarom warm aan en probeer elke dag minstens een kwartier te wandelen in de buitenlucht. Zo blijf je in beweging – wat depressieve gevoelens en stress tegengaat – en pik je wat daglicht mee, waardoor je meer energie krijgt en ’s nachts beter kunt slapen.

Stap uit de dagelijkse sleur

Zelfs wanneer de lucht er grauw en grijs uitziet, zijn er nog genoeg mooie plekjes om te ontdekken. Neem daarom eens een andere route om te zorgen dat je met andere ogen naar de wereld om je heen kijkt. Wellicht is er een park in de buurt, een straat met mooie gebouwen of kun je uitstaren op een meer of zee. Door bewust uit je dagelijkse sleur te stappen en je te focussen op een andere achtergrond, kun je even afstand doen van negatieve gevoelens.

Observeer je gevoel

De volgende stap is om te observeren hoe je je voelt bij de dingen die je doet. Vaak gaan de gedachten met je aan de haal, waardoor je het contact met je lichaam verliest. Het is dan goed om een stap terug te nemen en weer terug naar je lichaam te keren. Wanneer je languit op de bank ligt te Netflixen, hoe voelt dan je lichaam? Waar maak je contact met de bank? Hoe voelt het in je buik en je borst en waar voel je je adem? Vraag jezelf vervolgens eens af: geniet je ook werkelijk van wat je nu aan het doen bent? Ga op deze manier steeds na hoe je je voelt bij elke bezigheid. Blijf bij je lichaam en voel zelf waar je wel en niet blij van wordt.

Wees dankbaar

Welke dingen geven je daadwerkelijk een goed gevoel? Van welke dingen kan je – zelfs tijdens de grauwe wintermaanden – toch genieten? Dat kan iets heel simpels zijn, zoals kaarslicht, warme chocolademelk met slagroom, iemand gedag zeggen op straat, wandelen met de hond of een spannend boek lezen. Door een dagboekje bij te houden en elke dag drie dingen op te schrijven die je graag doet en waar je dankbaar voor bent, kun je de positieve gedachten bovendien beter vasthouden.

Begin klein

Wanneer je eenmaal verzeild bent geraakt in een winterdip, valt het niet mee om hier weer uit te komen. Alles wat je moet doen om meer energie te krijgen, kost immers ook energie. Doe daarom elke dag iets kleins waarvan je echt kunt genieten. Probeer bijvoorbeeld een nieuw (bak)recept uit, of luister naar je favoriete muziek. Ook creatief bezig zijn kan tijdens de donkere dagen weer nieuwe energie geven. Pak een (oude) hobby op zoals tekenen of schilderen of schrijf je gevoelens van je af. Zelfs koken of een plank opnieuw organiseren valt hieronder. Veel meer is creatief dan je denkt en het helpt je om iets om handen te hebben.

Op zoek naar een gesprekspartner

Ben je op zoek naar meer tips om negatieve gevoelens los te laten of wil je graag een gesprekspartner bij wie je je hart kunt luchten? Ik biedt graag een luisterend oor middels coaching. Daarnaast kan ik je helpen om bewuster van je lichaam te worden en minder in je hoofd te leven. Zo kom je de winter door met meer positieve energie.