31 januari 2022

Veerkracht strategie 4 – Zelfcontact / vasthouden

Deze strategie is bedoeld om de rationele, denkende delen van je hersenen te omzeilen, en om rechtstreeks tot je lichaam te spreken – het ervarende, voelende deel van jou.

Eerste hulp bij noodgevallen

Het kan worden gebruikt als eerste hulp bij noodgevallen wanneer je gestrest bent, maar het is het meest effectief als je het in eerste instantie gaat oefenen juist wanneer je niet overweldigd of gestrest bent. Oefenen wanneer je lichaam minder geactiveerd is, zal je zenuwstelsel namelijk helpen om neurale paden te creëren om te kalmeren waar dan je hersenen toegang toe hebben als er stress optreedt.

Hersenen gekaapt door emoties

Tijdens een periode van stress worden de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor denken en analyseren ‘gekaapt’ door de hersengebieden die emoties produceren. Dit betekent dat het erg moeilijk is om je hersenen over te halen ergens naar toe te gaan waar ze nog niet eerder zijn geweest, of ‘praat’ je jezelf een weg uit een emotionele reactie.

De meesten van ons hebben wel een ervaring gehad waarbij we rationeel wisten dat we veilig waren, maar konden we ons lichaam er niet van overtuigen om niet langer bang te zijn. Als je beeft wanneer je bang bent, of je hart snel klopt wanneer je paniek voelt, kunnen die sensaties niet worden gestopt, alleen maar omdat je geest weet dat er niets is om bang voor te zijn of in paniek te raken.

Wat er gebeurt tijdens zelfcontact

Deze oefening is speciaal ontworpen voor die momenten waarop je lichaam in een gestresste stand is en geen enkele hoeveelheid positief of logisch denken dat zal veranderen. Het is een ‘body-first, mind-second’ (bottom-up) oefening, in plaats van de meest gebruikte route, wat een ‘mind-first, body-second’ (top-down) benadering is.

Je blijft de vertrouwensrelatie tussen je geest en lichaam ontwikkelen die je eerder in de grondingsoefening begon (strategie #1).

Vergeet niet dat je niet wacht tot je geest ‘denkt’ dat je beter bent, je wacht tot je lichaam ‘aanvoelt’ dat je beter bent.

Als je hebt geoefend om bij je lichaam aanwezig te blijven tijdens: normale niveaus van ongemak, heb je meer kans om ‘enigszins’ aanwezig te zijn gedurende ten minste een deel van de tijd wanneer je te maken hebt met hogere niveaus van stress. Een beetje aanwezig voor een deel van de tijd is goed genoeg!

Oefening zelfcontact en vasthouden

Leg je handen op een deel van je lichaam waar je moeilijke of ongemakkelijke gevoelens ervaart (bijv. spanning, misselijkheid, pijn). Doorloop nu langzaam en met aandacht het drie fasen proces (zie hieronder). Je wilt bij jezelf blijven terwijl je de plaatsen aanraakt op je lichaam waar het gespannen, ongemakkelijk of onaangenaam aanvoelt. Neem de tijd.

Drie fasen proces
1 Merk op hoe je handen je lichaam aanraken.
2 Merk op hoe je lichaam aanvoelt als het door je handen wordt aangeraakt.
3 Merk op hoe de ruimte in je lichaam onder je handen aanvoelt.

Het kan even duren voordat je zenuwstelsel op deze stappen reageert. Geduld hebben is de oplossing terwijl je lichaam zich aanpast aan zijn nieuwe normaal. Daarnaast zijn mededogen en nieuwsgierige observatie hier belangrijk, in plaats van gelijk een ‘resultaat’ te willen.

Als je na de eerste paar minuten niet gelijk verandering opmerkt, probeer dan niet op te geven. Houd zoals altijd rekening met je eigen grenzen en overweeg professionele begeleiding als je zenuwstelsel te sterk ontregeld is.

Andere routes om meer veerkracht op te bouwen

Lees ook de andere blogs waar ik de 7 essentiële strategieën allemaal uitwerk of neem contact met mij op om samen aan het werk te gaan.

7 essentiële strategieën om veerkracht op te bouwen
Veerkracht strategie 1 – Aarden
Veerkracht strategie 2 – Belichaming
Veerkracht strategie 3 – Hulpbronnen
Veerkracht strategie 5 – Het volgen van de felt sense
Veerkracht strategie 6 – Vertragen
Veerkracht strategie 7 – Penduleren