28 juni 2022

Veerkracht strategie 6 – Vertragen

Als er veel gebeurt in je leven en de wereld om je heen, dan is contact maken met jezelf belangrijk. Een belangrijke stap in meer verbinding met jezelf is om te vertragen. Deze strategie is ook cruciaal voor het verwerken van traumatische gebeurtenissen in je cellulaire geheugen/zenuwstelsel zonder overweldigd te raken.

Je hebt misschien gemerkt dat niet iedereen dezelfde reacties heeft op een stressvolle gebeurtenis. Dit is niet opdat iemand overdreven reageert. Het komt omdat trauma vastzit in het zenuwstelsel, niet in wat er is gebeurd.

Wat alle traumatische gebeurtenissen gemeen hebben, is dat het vermogen om ermee om te gaan op de proef wordt gesteld. Dit betekent dat je op dat moment niet aanwezig kan blijven bij de intense sensaties in het lichaam. Misschien gingen gebeurtenissen te snel of waren ze te groot en was het zenuwstelsel van je overweldigd.

Het hoofd wil tempo maken

Vaak hoor ik in sessies dat mensen vinden dat ze overdreven reageren, dat het herstel sneller moet kunnen. Ja voor een deel van jou is dat waar. Het hoofd heeft vaak een snel tempo, maar voor je lichaam en daarmee ook voor je zenuwstelsel is een trager tempo noodzakelijk. Daar niet naar luisteren veroorzaakt vaak juist veel chaos, stress en spanning vanbinnen. Juist vertragen versnelt uiteindelijk het proces van heling.

Met het snelle tempo van het hoofd hebben we het namelijk vaak al wel geprobeerd op te lossen. We hebben zaken uitgedacht, bedacht hoe we het anders willen. En toch, op het moment zelf heb je vaak al anders gereageerd dan je bedacht had. Je lijf en je zenuwstelsel gaven de reactie. Door te vertragen kan jij je hier bewuster van worden. Je maakt meer verbinding met jezelf daardoor en je veerkracht kan zich gaan vergroten.

Vertragen oefenen

• Vertraag bewust je emoties en storende lichamelijke gewaarwordingen, zoals het vertragen van het tempo van een muziekstuk.

• Ontdek en scheid voorzichtig verschillende ‘draden’ van sensaties, waarbij je je op slechts één draad tegelijk concentreert.

• Dit betekent werken aan slechts een hapklare brok van de emoties of sensaties die naar boven komen. Laat de andere draden voor een ander moment liggen – het is alsof je slechts één hap van een boterham neemt en de rest laat liggen om op een andere dag op te eten – nadat je de eerste hap volledig hebt verteerd.

• Het menselijk zenuwstelsel heeft 24-72 uur nodig om nieuwe ‘informatie’ te verteren. Wanneer je (bijvoorbeeld) wat angst loslaat, ook al is het maar een klein beetje angst, voelt je lichaam ‘nieuw’ aan. Dat komt omdat het een nieuwe staat van zijn bewoont.

De kracht van vertragen

Door de beweging van buiten meer naar binnen te brengen kan er al meer rust en ontspanning ontstaan. Merk jij dat je constant overprikkeld bent, last van schrik reacties, snel geagiteerd, etc. Je zenuwstelsel staat ‘aan’ en is de weg naar veiligheid kwijt. Wat dan nodig is, is afremmen, vertragen. Alleen, of met behulp van een therapeut, stap voor stap op weg zodat vertragen vooruitgang wordt.

Andere routes om meer veerkracht op te bouwen

Lees ook de andere blogs waar ik de 7 essentiële strategieën allemaal uitwerk of neem contact met mij op om samen aan het werk te gaan.

• 7 essentiële strategieën om veerkracht op te bouwen
• Veerkracht strategie 1 – Aarden
• Veerkracht strategie 2 – Belichaming
• Veerkracht strategie 3 – Hulpbronnen
• Veerkracht strategie 4 – Zelfcontact / vasthouden
• Veerkracht strategie 5 – Het volgen van de felt sense
• Veerkracht strategie 7 – Penduleren