7 december 2021

Veerkracht strategie 3 – Hulpbronnen

Het identificeren en oefenen met een kalmerende hulpbron helpt je om weer in veiligheid te komen op die momenten dat je je overweldigd voelt of niet in staat bent zaken het hoofd te bieden. Dit is een essentieel onderdeel van het opbouwen en behouden van veerkracht.

Strategieën om het zenuwstelsel te beïnvloeden

Terwijl jij je bewust wordt van de reacties van je lichaam en de onbewuste barrières voor genezing wegneemt, kan je ook strategieën ontwikkelen om het zenuwstelsel bewust te beïnvloeden op een manier die gezond en verzorgend is in plaats van disfunctioneel. Dit proces werkt met hulpbronnen om de bewuste geest te versterken om de overweldigende, nerveuze reacties het hoofd te bieden.

Een hulpbron kan alles zijn wat je verbindt met een dieper vermogen tot organisatie; een brug naar een diepere verbinding. Het zijn interne en externe ankers die ervoor zorgen dat je je kalmer en minder geactiveerd voelt. Zodat je de capaciteit ter beschikking hebt om minder overweldigd te raken. Dit kan alles zijn wat helpt om je gevoel van ‘zelf’ en innerlijke integriteit te bewaren. Het ontwikkelen van dit vermogen tot organisatie is een stapsgewijs en dynamisch proces.

Hulpbronnen

Hulpbronnen kunnen inhouden dat je denkt aan een persoon, een plaats, een dier of een herinnering die kalmte, vrede of vreugde brengt en je in staat stelt om de fysieke afgifte van energie te ervaren zonder dat dit je emotionele stress geeft.

Andere middelen die voor mij werkten naast de oefening hieronder waren, afstemmen op hoeveel mijn lichaam genoot van totale rust, me voorstellen dat ik mijn gezicht begroef in de zachte vacht van mijn huisdier, kijken naar een kleur waar ik van hield, me voorstellen dat ik op het strand loop, een favoriet deken/stuk stof strelen, en de zwelling van noppenfolie voelen net voordat ik het knalde.

Oefeningen

• Een simpele oefening als je merkt dat je overspoeld raakt door wat er gebeurt of merkt dat je ‘vertrekt’ / dissocieert is bewust rond kijken. Draai je hoofd mee en geef jezelf een kleine opdracht, zoals vindt 3 blauwe dingen, vind 3 dingen die ik leuk of lelijk vind, etc. Door bewust je hoofd te draaien activeer je je zenuwstelsel in je nek/halsgebied. Door de opdracht kom je echt terug in het hier en nu, want dat is de enige plek waar je die uit kan voeren. Terwijl vaak dat wat je getriggerd heeft je uit het nu heeft gehaald.

• Een andere hulpbron kan zijn het bewust voelen van waarop je zit of staat.

• Maar ook om terug te denken aan een veilige, kalmerende, geruststellende ervaring die je in je leven hebt gehad. Je kan zo ver teruggaan in je geheugen als nodig is. Het hoeft niet je meest recente ervaring te zijn, alleen een die je je goed herinnert. Het hoeft ook niet de meest kalmerende, geruststellende of veiligste ervaring te zijn die je ooit hebt gehad. Soms zijn gewone momenten diepgaand en zijn ze vaak het gemakkelijkst voor je lichaam om als hulpbron te gebruiken.

Onthoud alle details van die veilige, kalmerende, geruststellende ervaring. Stel je voor dat je daar bent en die ervaring opnieuw hebt. Terwijl je je in die herinnering nestelt, merk je op wat je in je lichaam voelt. Het is van vitaal belang dat je aandacht schenkt aan wat er in je lichaam gebeurt (bijv. tintelingen, zoemen, suizen, aanspannen, openen, ruimtelijkheid, leegte, terugduwen, vooruitgaan, enz.) niet alleen je emoties.

De cellen in je lichaam kunnen herinneringen oproepen als je geest dat niet kan. Het doel van deze oefening is om je te helpen somatische (lichaams)herinneringen te creëren, zodat je zenuwstelsel je verbeeldingskracht kan helpen daarnaar terug te gaan wanneer je jezelf moet kalmeren.

Samenwerken

Als je trauma hebt ervaren in je (jonge) leven dan raad ik je aan om deze laatste oefening met een andere persoon als ondersteuning te doen. Als je besluit het alleen te doen, neem dan eerst de tijd om aarding en belichaming (strategieën #1 en #2) onder de knie te krijgen.

Het kan zijn dat je merkt dat je in je leven continu overspoelend bent en geen grenzen hebt, dan kan het heel moeilijk zijn om met je hulpbronnen in contact te komen. Werk dan samen met een traumatherapeut hieraan. Samen kan je stabilisatie vinden, zodat er genoeg veiligheid is om uiteindelijk bij meer veerkracht uit te komen.

Andere routes om meer veerkracht op te bouwen

Lees ook de andere blogs waar ik de 7 essentiële strategieën allemaal uitwerk of neem contact met mij op om samen aan het werk te gaan.

7 essentiële strategieën om veerkracht op te bouwen
Veerkracht strategie 1 – Aarden
Veerkracht strategie 2 – Belichaming
Veerkracht strategie 4 – Zelfcontact / vasthouden
Veerkracht strategie 5 – Het volgen van de felt sense
Veerkracht strategie 6 – Vertragen
Veerkracht strategie 7 – Penduleren