15 maart 2022

Veerkracht strategie 5 – Het volgen van de felt sense

Het ontwikkelen van het vermogen om je interne ‘gevoelde’ zintuig te volgen is een fundamentele strategie voor het verwerken van de effecten van stress en trauma op je zenuwstelsel.

Wat is de felt sense

De ‘felt sense*’ is een speciaal soort innerlijk weten dat wordt ontwikkeld door op een heel specifieke manier aandacht te besteden aan lichamelijke gewaarwordingen. Hoewel je zenuwstelsel constant in de gaten houdt wat er in je lichaam gebeurt, moet je bewuste geest worden getraind om aandacht te schenken aan sensaties. Het is een lichamelijk bewustzijn van de ervaring en sensaties om ons heen wat nodig is om stress en trauma te transformeren.
* De beste Nederlandse vertaling van het woord felt sense is gevoelde zintuigen. Dat dekt niet helemaal de lading en loopt niet zo lekker in tekst, vandaar dat ik het Engelse woord blijf gebruiken.

Hoe werkt de felt sense

De felt sense combineert de meeste informatie die je ervaring vormt. Zelfs als je je er niet bewust van bent, vertelt de felt sense je waar je bent en hoe je voelt op elk moment. Het geeft eerder de algehele ervaring van jou door dan te interpreteren wat er gebeurt vanuit het standpunt van de afzonderlijke onderdelen. Misschien is de beste manier om de felt sense te beschrijven door te zeggen dat het de ervaring is dat je in een levend lichaam bent die de nuance van zijn omgeving begrijpt door middel van zijn reacties op die omgeving.

Oefenen van de felt sense

De oefening kan zo vaak worden gedaan als je wilt. Waar jij je ook bevindt terwijl je dit leest, maak het jezelf gemakkelijk. En kan jij je niet op je gemak voelen, dan is dat ook oké. Je kunt nog steeds een waarnemer van het zelf zijn en erbij blijven als het aanvaardbaar is. Opmerkzaam zijn of er iets verschuift of verandert terwijl je observeert.

Richt je aandacht op de gewaarwordingen in je lichaam en houd ze een tijdje in de gaten. Let op de bewegingsrichting van de gewaarwordingen, hoe snel ze bewegen en of/wanneer ze veranderen. Onthoud dat het belangrijk is om de sensaties niet te beoordelen, maar wees een onpartijdige, nieuwsgierige waarnemer.

Bijvoorbeeld:
• Waar in je lichaam bevinden ze zich?
• Hebben ze een vorm?
• Een kleur?
• Maat?
• Zijn ze omringd door iets anders?
• Zijn ze dicht bij de oppervlakte of diep vanbinnen?
• Komt er een beeld of een foto in je op?
• Bewegen ze of staan ze stil?

Je kan de oefening ook uitbreiden door erop te letten of de gewaarwordingen:
• vergroten of verkleinen of
• hetzelfde blijven of
• overstappen op iets anders

Aanwezig blijven, ook bij ongemak

Probeer aanwezig te blijven bij de sensaties die in je lichaam gebeuren, zelfs als er iets ongemakkelijks naar boven komt. Wees lief voor jezelf als je niet aanwezig kunt blijven. Merk gewoon op … dat je niet … of merk de moeite die je doet om bij de sensaties te blijven en vraag jezelf niet om sensaties op te merken.

Voor veel mensen voelt het proberen om met ongemakkelijke sensaties te zijn als spanning of weerstand in hun lichaam. Spanning/weerstand kan moeilijk op te merken zijn, en wanneer gevonden, moeilijk vol te houden. Het is verleidelijk om te proberen het te veranderen of er afstand van te nemen. Sommige mensen doen beide! Merk op of je je schrap zet tegen gevoel. Probeer daar niets aan te doen, behalve opmerken dat je het doet.

Moeite met voelen

Er kan een gebrek aan gevoel zijn, in dat geval ga je gewoon door naar een ander gebied. Bij mensen die gestrest (of getraumatiseerd) zijn kan het langer duren om gevarieerde sensaties te vinden. Het is net zo belangrijk om gewoon te zitten met wat er ook maar naar boven komt. Laat het door je heen gaan – laat het verschuiven. Als je je bewust bent van je lichaam en zijn sensaties, wordt elke ervaring intenser.

Oefen niet als je erg angstig, gestrest, bang of overweldigd bent, totdat je meer bekend bent met de oefening. Gebruik juist de rustige momenten om je hierin te bekwamen, zodat je het kan inzetten als je overweldigd raakt. Als je meer ervaring hebt, kun je je gewaarwordingen volgen wanneer je sterk geactiveerd bent en kan het je juist wel enorm helpen. Wil je het graag samen leren, neem dan contact met me op.

Andere routes om meer veerkracht op te bouwen

Lees ook de andere blogs waar ik de 7 essentiële strategieën allemaal uitwerk of neem contact met mij op om samen aan het werk te gaan.

7 essentiële strategieën om veerkracht op te bouwen
Veerkracht strategie 1 – Aarden
Veerkracht strategie 2 – Belichaming
Veerkracht strategie 3 – Hulpbronnen
Veerkracht strategie 4 – Zelfcontact / vasthouden
Veerkracht strategie 6 – Vertragen
Veerkracht strategie 7 – Penduleren