21 juni 2021

7 essentiële strategieën om veerkracht op te bouwen

Veerkracht geeft mensen de kracht om met stress en ontberingen om te gaan. Het is het vermogen om met de uitdagingen van het leven om te gaan en te herstellen van problemen en tegenslagen. Het bewaren van evenwicht in moeilijke of stressvolle tijden vereist veerkracht.

Veerkracht, wat is het en waarom is het zo belangrijk?

Iedereen heeft veerkracht nodig, want iedereen ervaart tegenslagen. Het kunnen kleine tegenslagen zijn (je autosleutels kwijtraken of je dag moeten reorganiseren door een gemiste afspraak), of zelfs welkome veranderingen (een verhuizing naar nieuw huis of een nieuw familielid). Andere tegenslagen zijn moeilijker te herstellen – zelfs rampzalig – en sommige gebeurtenissen kunnen als groot trauma worden aangemerkt.

Van veerkrachtige personen wordt aangenomen dat ze beter in staat zijn om met tegenslagen om te gaan en hun leven weer op te bouwen na een traumatische gebeurtenis. Veerkrachtig zijn betekent niet jij nooit overweldigd raakt of nooit een trauma ervaart, maar wanneer een traumatische gebeurtenis plaatsvindt, keert je zenuwstelsel snel en gemakkelijk terug naar een gereguleerde staat.

Zeven strategieën

Er zijn zeven essentiële strategieën om veerkracht op te bouwen. Ze bieden bescherming tegen langdurige stress, het voorkomen van ziekte en het voorkomen van overweldigd zijn.

1) aarden
2) belichaming
3) hulpbronnen
4) zelfcontact (vasthouden)
5) het volgen van de felt sense
6) vertragen
7) penduleren

Elk van deze strategieën zal helpen bij het opbouwen van veerkracht. In de sessies bij mij zitten meestal al deze strategieën. Gelukkig kan je er ook buiten sessies mee aan het werk. Voor elke strategie heb ik een blog voor je gemaakt.

Zelf ermee aan de slag

Het kan zijn dat je meer geneigd bent tot de een dan de andere strategie. Probeer er in dat geval maar één – het is niet nodig om ze allemaal onder de knie te krijgen om een voordeel te voelen. Als je alleen werkt, moet je langzaam gaan en onderzoeken wat het beste voelt door één strategie tegelijk te proberen.

Doe één oefening en kijk hoe jij je de komende uren voelt voordat je teruggaat naar dezelfde oefening of een andere probeert. Je zenuwstelsel heeft een aantal uren nodig om elke strategie te verwerken, hoe gemakkelijk het ook voor je was. Gebruik je eigen wijze oordeel om precies te weten wanneer je klaar bent om het opnieuw te proberen.

Tijd om te verwerken en integreren

Onthoud wel dat het hoofd de neiging heeft om de tijd te onderschatten die het zenuwstelsel nodig heeft om elke oefening te verwerken en te integreren. Je hoofd heeft de gewoonte om voor het lichaam uit te rennen en geeft het zelden genoeg tijd om zaken te verwerken.

Het kan ook vaak niet nauwkeurig de hoeveelheid werk waarnemen die het zenuwstelsel moet doen om een oefening te verwerken en te integreren, waarbij het verrichte werk vaak wordt afgedaan als “niet erg veel”. Het meest respectvolle dat je voor jouw zenuwstelsel kan doen, is het tijd te geven, veel meer tijd dan je nodig acht.

Ga langzaam en neem je tijd is de uitdaging bij dit werk.

Ondersteuning bij het oefenen

Zoals met elke nieuwe vaardigheid, zal regelmatig oefenen je goed doen. Als je verdere ondersteuning of hulp bij deze strategieën of veerkracht vergroten wilt, neem dan contact met me op om te ontdekken of 1 op 1 sessies iets voor jou zijn.